Wat las ik?

Op deze pagina heb ik van begin augustus 2009 tot eind december 2013 bijgehouden wat ik las. (Beschrijvingen zijn overgenomen van de flapteksten.)

  • Peter AckroydMary Lamb (vert. van The Lambs of London)
    Londen, eind achttiende eeuw. Mary Lamb voelt zich opgesloten in haar ouderlijk huis: haar vader verliest in rap tempo zijn verstand en haar moeder houdt haar nauwlettend in de gaten. Het is dan ook niet verrassend dat ze valt voor de charmes van William Ireland, die zeventienjarige zoon van een boekhandelaar. Hij vertelt haar dat hij originele documenten van Shakespeare bezit. Maar als er een onderzoek ingesteld wordt, lijkt niets meer wat het is en weet Mary niet meer wie ze moet geloven.
  • Jussi Adler-OlsenDe vrouw in de kooi (vert. van Kvinden i buret)
    Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps aan te pakken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.
    Brigadier Carl Mørck, hoofd van de Afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.
  • Jussi Adler-OlsenDe fazantenmoordenaars (vert. van Fasandræberne)
    In 1987 worden de verminkte lichamen van een broer en zus gevonden in een zomerhuisje in de buurt van Rørvig, in Noord-Seeland. Uit het politieonderzoek blijkt dat de dader gezocht moet worden binnen een groep van kostschoolleerlingen die uit de rijkste kringen van het land afkomstig zijn. Er is echter niet genoeg bewijs en de zaak verdwijnt in de doofpot, totdat een van de verdachten zichzelf aangeeft. Daarmee lijkt het mysterie opgelost.
    Een aantal jaren later belandt het onderzoek op het bureau van brigadier Mørck, hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q. Hij denkt dat het er per ongeluk is terechtgekomen, maar al snel blijkt dit niet het geval te zijn. Hij realiseert zich dat er iets heel erg fout is gegaan… Samen met zijn assistent Assad begint hij een onderzoek dat hen in aanraking brengt met alle lagen van de maatschappij. Van de armste mensen die op straat leven tot de machtigste mensen van het land; de klopjacht is begonnen.
  • Jussi Adler-OlsenDe noodkreet in de fles (vert. van Flaskepost fra P.)
    Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega’s dat ze flessenpost hebben gevonden. Deze bevat een stukje papier dat met bloed is geschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens.
    Mørck en Assad ontdekken in de loop van het verhaal dat er van de talrijke religieuze sekten die er bestaan in Denemarken, meerdere zijn die te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing. Verschillende sporen, het onderzoek naar de oude ontvoering en een actuele ontvoeringszaak kruisen elkaar.
    Dit leidt tot een spannende achtervolging en een jacht op de in het nauw gedreven crimineel en eindigt in een onvermijdelijke, bloedstollende ontknoping.
  • Jussi Adler-OlsenDossier 64 (vert. van Journal 64)
    Naar aanleiding van een gewelddadige overval op een bordeelhoudster in Kopenhagen duikt Rose, de eigenzinnige assistente van brigadier Carl Mørck, op de kwestie van een jaren geleden verdwenen prostituee – een van de vele onopgehelderde zaken die de afdeling Q moet oplossen. Wanneer Mørck en zijn collega Assad worden gedwongen de zaak te onderzoeken, komen er verdachte aanwijzingen boven water over een eiland waar de Deense overheid vroeger lichtzinnige vrouwen naartoe stuurde, die vervolgens waren overgeleverd aan de luimen van het bewakend personeel. Mørck en Assad ontdekken algauw dat dit slechts het topje van de ijsberg is van een ongehoorde vorm van mensenrechtenschending, die meer dan een halve eeuw geleden is begonnen en blijkbaar nog steeds gaande is.
  • Cecilia AhernP.S. Ik hou van je (vert. van P.S. I love you)
    Holly en Gerry zijn een jong getrouwd stel. Ze maken vaak grapjes over het feit dat Holly niet zonder Gerry zou kunnen leven. Het idee van ‘De Lijst’ was dan ook als grap bedoeld: als Gerry iets zou overkomen, zou hij een lijst voor Holly achterlaten met dingen die ze moet doen. Wanneer het noodlot toeslaat en Gerry overlijdt, besluit Holly een mysterieus pakje op te halen bij haar ouders. Gerry blijkt zonder dat ze het wist De Lijst te hebben opgesteld. Het geeft Holly de kracht om verder te gaan en erachter te komen dat liefde nooit verdwijnt maar altijd in je hart blijft bestaan.
  • Rosemary AlteaWonderen van de overzijde (vert. van A matter of life & death)
    Rosemary Altea is internationaal bekend als medium. Zij helpt mensen contact te krijgen met hun dierbare overledenen met behulp van haar trouwe en sterke spirituele gids, Grijze Arend. Jarenlang heeft ze zichzelf verwaarloosd. Ze leefde samen met een alcoholist en had vrienden die haar dwingend voorschreven hoe ze haar leven moest leiden. Ze dreigde het contact met Grijze Arend te verliezen en was haar eigen kracht langzaam aan het ondermijnen. Wonderen van de overzijde is het waargebeurde verhaal over hoe Rosemary het heft in eigen handen nam en haar leven een goede wending gaf.
  • Majgull AxelssonAugusta’s huis (vert. van Slumpvandring)
    Ooit was Augusta’s huis de woning waar Augusta moeilijke, maar ook gelukkige jaren beleefde met haar man Isak. Een eeuw later is het huis nog altijd familiebezit en wordt het gebruikt als vakantiehuis. En soms ook als toevluchtsoord. Bijvoorbeeld door kleindochter Alice. Zij trekt zich in het huis terug om na te denken over het verzoek van haar jeugdvriend Kristian, die na tientallen jaren wil horen wat er van hun kind is geworden. Ook het zestienjarige ‘achterachterkleinkind’ Angelica vindt tijdelijk onderdak in Augusta’s huis Zij is op de vlucht voor haar stiefvader.
    Axelsson vertelt in Augusta’s huis niet alleen de levensverhalen van enkele vrouwen, maar schreef tegelijkertijd een kroniek van een eeuw sociale geschiedenis.
  • Linwood BarclayZonder een woord (vert. van No time voor goodbye)
    Middelbare scholiere Cynthia Archer wordt op een ochtend wakker en ontdekt dat haar vader, moeder en broertje weg zijn. Er ligt geen briefje, er wordt niet gebeld. Er wordt gewoon nooit meer iets van hen vernomen.
    Vijfentwintig jaar later weet Cynthia, inmiddels getrouwd en moeder van een dochtertje, nog steeds niet wat er is gebeurd. Als ze te gast is bij een Spoorloos-achtig televisieprogramma, komt alles in een stroomversnelling.
  • Elizabeth Bard – Lunch in Parijs. Een liefdesverhaal, met recepten (vert. van Lunch in Paris. A Love Story, with Recipes)
    Gepeperd met watertandend lekkere recepten voor een zomers ratatouille, zwaardvistartaar en gesmolten chocoladecakejes, is Lunch in Parijs een verhaal om verliefd op te worden. Gedeeltelijk een liefdesverhaal, gedeeltelijk een familiekookboek, is Elizabeth Bards verhaal een culinaire komedie over miscommunicatie, een interculturele romance, een jong huwelijk en een nieuw leven in Frankrijk. Terwijl Bard zich door de ups en downs van het leven worstelt, wordt ze gedwongen haar standaardrecept voor liefde, plezier en succes aan te passen.
  • Emily BarrBackpack (vert. van Backpack)
    Als Tansy’s vriend het op het laatste moment laat afweten, vertrekt zij in haar eentje richting het Verre Oosten. Daar aangekomen voelt ze zich tamelijk bedonderd: in tegenstelling tot wat de glossy’s haar hebben voorgespiegeld, is Saigon een smerige en luidruchtige stad. Ook de andere backpackers vindt zij maar niks. Toch reist Tansy tegen wil en dank verder door Vietnam, Laos, Thailand en China richting Tibet. Ze e-mailt regelmatig met het thuisfront, en hoort op die manier over een geheimzinnige moordenaar die door Azië waart en onderweg blonde meisjes vermoordt die een opvallende gelijkenis met Tansy vertonen…
  • Nicolas Barreau De vrouw van mijn leven (vert. van Die Frau meines Lebens)
    ‘Vandaag ben ik de vrouw van mijn leven tegengekomen. Ze zat helemaal achter in mijn lievelingscafé, aan de houten tafel bij de spiegelwand, en lachte naar me. Helaas was ze niet alleen. Een man zat naast haar en hield haar hand vast. Ik keek alleen maar naar haar, roerde in mijn koffie en smeekte de voorzienigheid om een wonder.’
    De vrouw van mijn leven is een vrolijke, vederlichte roman over een man die de liefde van zijn leven achternagaat. Een Parijs avontuur vol charmante verwikkelingen, hilarische vergissingen en romantische wendingen.
  • Erica BauermeisterDe levensgenieters (vert. van The School of Essential Ingredients)
    Op maandagavond is het restaurant van de jonge kokkin Lillian gesloten, omdat ze dan kooklessen geeft. Lillian is geen gewone kok, ze laat zich bij het koken enkel leiden door haar intuïtie. Haar liefde voor geuren, smaken en materialen is eindeloos: de romige, fluwelige smaak van een avocado, de zoetheid van uien die worden gebakken in boter, de perfecte balans tussen eieren, suiker en bloem in een cakerecept…
    Onder invloed van Lillians kookkunsten komen er onvermoede emoties los bij haar cursisten. Terwijl ieder ontdekt hoe troostrijk en sensueel voedsel kan zijn, worden er vriendschappen gesloten, verhalen verteld en bloeien er romances op.
  • Flory van Beek Flory (vert. van Flory: Survival in the Valley of Death)
    Flory Van Beek werd als jong meisje overvallen door de meedogenloze bezetting van de nazi’s in Nederland. Toen de oorlogsdreiging steeds heviger werd, besloot zijn samen met haar verloofde Felix per schip naar de Nieuwe Wereld te vluchten. Voor de kust van Engeland torpedeerden de Duitsers het schip. Flory en Felix overleefden de ramp en na een herstelperiode keerden zijn terug naar Nederland. Daar was de oorlog inmiddels in volle gang en voor Flory en haar familie braken angstige tijden aan. Op hun onderduikadres kregen ze te maken met honger, spanningen en de altijd aanwezige angst om ontdekt te worden. Als door een wonder overleefde Flory de oorlog, evenals haar verzameling documenten, brieven en foto’s uit deze zwarte periode. Dit boek is haar aangrijpende verslag van de terreur van de Holocaust en haar persoonlijke geschiedenis van liefde, lef en moed.
  • Tineke BeishuizenAls zand door mijn vingers
    Wanneer Emma van der Merwe haar zus Floor bezoekt op haar verjaardag treft zij een leeg huis aan. Floor, die alleen woont sinds haar man jaren geleden bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen, is gezien de stapel kranten op de deurmat al geruime tijd weg. De verdwijning van Floor is het begin van een kentering in het leven van Emma. Tijdens haar zoektocht naar Floor dringt het steeds sterker tot haar door dat ze de mensen om zich heen nooit echt heeft gekend. Ook haar eigen zusje niet.
  • Tineke Beishuizen – Dood door schuld
    Anne en haar man en kinderen leiden een onopvallend leven in een rustige en welvarende buurt. Maar dat verandert wanneer Anne een schoolgenootje van haar dochter aanrijdt. Terwijl Anne verteerd wordt door schuldgevoel, moet ze machteloos toezien hoe haar gezin het doelwit wordt van een wraakzuchtige omgeving.
    Een hartverscheurende roman over een gewoon gezin, dat door één seconde van onoplettendheid langzaam maar zeker ten onder gaat.
  • Paula Bernstein & Elyse Schein Ik was niet alleen (vert. van Identical strangers)
    De Amerikaanse Elyse Schein is opgegroeid in een adoptiegezin. Ze woont in Parijs als ze op haar vijfendertigste besluit op zoek te gaan naar haar biologische moeder. Deze zoektocht leidt tot een schokkende ontdekking die haar leven op z’n kop zet: Elyse heeft een identieke tweelingzus. Als zij na enige aarzeling contact met haar zoekt, wordt ze geconfronteerd met schokkende feiten: de zussen zijn na hun geboorte met opzet gescheiden voor een geheim wetenschappelijk experiment.
    Ik was niet alleen is een aangrijpend, krachtig en emotioneel boek over twee vrouwen die een tweelingzus vinden van wie ze het bestaan niet kenden, en hoe dat hun leven, hun identiteit en hun familiegevoel op zijn kop zet.
  • Michel Boerebach en Rob Pietersen – Nooit meer zaterdag
    Kun je ooit nog gelukkig worden als in één klap alles wat je liefhebt wordt weggevaagd? Als je beide kinderen bij een vreselijk auto-ongeluk om het leven komen? Dat was wat voormalig profvoetballer Michel Boerebach overkwam. In juli 2003 moesten hij en zijn ex-vrouw Dora afscheid nemen van hun kinderen, Lesley (12) en Sven (9). Voor Boerebach is het ‘nooit meer zaterdag’, zijn favoriete dag van de week, waarop hij steevast met zijn jongens op het voetbalveld was te vinden.
  • Ann BrasharesDe laatste zomer (vert. van The last summer (of you and me))
    Alice en Riley verheugen zich op de lange zomervakantie in het strandhuis van hun ouders op Fire Island. Het herinnert hen aan hun jeugdjaren, toen de zussen elke zomer op het eiland doorbrachten, samen met hun buurjongen Paul. Maar die tijden zijn voorbij. Ze zijn volwassen geworden.
    Wanneer Paul aankondigt dat hij deze zomer weer naar Fire Island zal komen, roept dat bij de zussen tegenstrijdige gevoelens op. Alice, Riley en Paul waren destijds meer dan vrienden – soulmates bijna. Maar deze zomer is alles anders, het lot heeft toegeslagen en de gebeurtenissen van toen werpen nog altijd een schaduw over hun levens. Het is tijd om onder ogen te zien waardoor ze vroeger zo verbonden waren.
  • Martin BrilRokjesdag
    In 1996 schreef Martin Bril voor het eerst over rokjesdag. Zoals hij erover schreef, kon niemand het. Rokjesdag is het eigenlijke begin van de lente, het is een optimistische dag. In dit boek zijn Martin Brils mooiste stukken over de lente opgenomen, over de ontluikende natuur, over parken en terrassen, over zingende vogels en open auto’s, en natuurlijk over rokjesdag zelf, de dag die door toedoen van Martin Bril zelfs Van Dale haalde.
  • Lorna ByrneEngelen in mijn haar (vert. van Angels in my hair)
    Toen Lorna jong was dacht iedereen dat zij ‘achterlijk’ was, omdat ze zich niet op de wereld om zich heen scheen te richten. Lorna zelf herinnert zich dat ze niet alleen mensen en dingen, maar ook engelen en geesten zag. Jarenlang ging ze ervan uit dat dat heel gewoon was.
    Engelen in mijn haar is het ongelooflijke levensverhaal van Lorna. Met een prachtig gevoel voor sfeer beschrijft ze hoe ze opgroeit in armoede, werk vindt in Dublin en trouwt met de man van haar dromen, een huwelijk dat veel te snel een tragische wending neemt. Terwijl Lorna haar verhaal doet, ontmoet de lezer net als zij de wezens uit de wereld die ook de hare bewonen – vooral engelen van verbijsterende schoonheid en diversiteit, maar ook de geesten van gestorvenen. Tegenwoordig komen mensen van heinde en verre naar haar toe om te worden getroost en geheeld.
  • Rita CharbonnierDe zus van Mozart (vert. van La sorella di Mozart)
    Iedereen kent Wolfgang Amadeus Mozart, de beste componist aller tijden. Maar dat Mozart een zus had, die net zo begaafd was als hij, weet bijna niemand. Als kind trad Mozart altijd samen op met zijn zusje Maria Anna, koosnaam Nannerl. Maar plotseing verdween het meisje volledig van het toneel. Wat gebeurde er met dit wonderbaarlijke talent? Waarom moest zij uit de schijwerpers verdwijnen? Maria Anna Mozart was een begaafd musicus wier talenten werden overschaduwd door het succes van haar jongere broer. De zus van Mozart is háár verhaal!
    In De zus van Mozart schetst Rita Charbonnier het geromantiseerde leven van Nannerl Mozart, een hartstochtelijke en getalenteerde vrouw. Het is een geestige en ontroerende roman, niet alleen voor de lezer die van muziek houdt, maar voor iedereen die in zijn eigen en andermans talenten gelooft.
  • Chris CleaveKleine bij (vert. van The other hand)
    Op een mooi strand wacht een verhaal op een verteller. Het verhaal maakt je aan het lachen. Het ontroert je, het schokt je en het vervult je met afschuw. Maar steeds weer zul je terugkeren naar dat strand. Keer op keer.
    Dit is een verhaal over twee vrouwen. Ze hebben elkaar ontmoet op een paradijselijk Afrikaans strand, en een van hen heeft een verschrikkelijke keuze moeten maken. Twee jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw, en dat is waar het verhaal begint.
  • Harlan CobenNiemand vertellen (vert. van Tell No One)
    Kinderarts David Beck heeft het gevoel dat zijn leven totaal verwoest is. Er gaat geen dag voorbij of hij beleeft de gruwelijke gebeurtenissen van acht jaar geleden opnieuw. De nacht dat zijn vrouw Elizabeth werd meegesleurd en vermoord. De laatste keer dat hij haar in leven zag. Iedereen zegt tegen hem dat hij het verleden achter zich moet laten, maar dat kan hij niet. En nu verschijnt er een bericht op zijn computerscherm, een zin die alleen hijzelf en zijn overleden vrouw kennen. Plotseling wordt David overmand door een onmogelijke gedachte: dat Elizabeth op de een of andere manier, ergens, toch nog in leven is…
  • Harlan Coben – Houvast (vert. van Hold Tight)
    Tia en Mike Baye hadden nooit gedacht dat ze in een stel overbezorgde ouders zouden veranderen. Maar hun tienerzoon Adam is ongewoon afwezig. En na de zelfmoord van zijn klasgenoot Spencer Hill zijn ze helemaal bezorgd. Ze installeren en programma op Adams computer waarmee ze zijn mail kunnen lezen zonder dat hij het weet, en al na enkele dagen worden ze opgeschrikt door een e-mail van een onbekende afzender: ‘Hou je gedeisd en alles komt goed.’ Tia en Mike zullen voor zichzelf de vraag moeten beantwoorden: wil je echt alles van je kinderen weten?
  • Michael Connelly – Echo Park (vert. van Echo Park)
    In 1994 verdween Marie Gesto. Rechercheur Harry Bosch leidde destijds het onderzoek, maar de jonge vrouw werd nooit gevonden. Twaalf jaar later werkt Bosch op de afdeling Onopgeloste Zaken en krijgt een telefoontje van de officier van justitie. Raynard Waits, verdacht van twee moorden, is bereid er meer op te biechten als hij levenslang kan krijgen in plaats van de doodstraf. Eén van de moorden is die op Marie Gesto. Bosch wil zeker weten dat Waits niet gewoon iets verzint om zo aan de dood te ontsnappen. Hij moet een vertrouwensband zien te krijgen met de man die hij al twaalf jaar zoekt – en verafschuwt. Dan ontdekt Bosch dat hij indertijd een aanwijzing heeft gemist die hem naar Waits had kunnen leiden en waarmee hij dus alle daaropvolgende moorden had kunnen voorkomen…
  • Michael Connelly – De herziening (vert. van The Reversal)
    Advocaat Mickey Haller, bekend uit De Lincoln-advocaat, wordt gevraagd om de rol van aanklager op zich te nemen. Een oude kindermoordzaak wordt 24 jaar na dato heropend omdat dna-materiaal de veroordeelde moordenaar Jason Jessup lijkt vrij te pleiten. Haller is ervan overtuigd dat Jessup wél schuldig is, en hij neemt de opdracht aan op voorwaarde dat hij Harry Bosch als rechercheur mag kiezen. Samen storten Bosch en Haller zich op een zaak die zindert van persoonlijk en politiek gevaar. Hun tegenstanders zijn Jessup, die op borgtocht vrij is, diens advocaat, die een ster blijkt te zijn in het manipuleren van de media, en een schuwe getuige die de zaak na al die jaren liever wil laten rusten. Het tweetal heeft de schijn en het bewijsmateriaal tegen, maar als Bosch íéts zeker weet, is het dat de sadistische Jessup weer aan het moorden zal slaan…
  • Robin CookIntern (vert. van The Year of the Intern)
    Om zijn studie medicijnen af te ronden besluit de jonge co-assistent Peters in een ziekenhuis op Hawaii te gaan werken. Het is het begin van een hectische periode. Uren achtereen draait hij diensten. Hij assisteert onverschillige chirurgen, krijgt te maken met verpleegkundigen die vakkundiger zijn dan hij en voert gesprekken met familieleden van patiënten. Dodelijk vermoeid neemt hij beslissingen over leven en dood. Vergissingen kunnen haast niet uitblijven. Vergissingen met fatale gevolgen…
  • Patricia Cornwell – Het risico (vert. van At Risk)
    Rechercheur Winston Garano moet achter een twintig jaar oude moordzaak in Knoxville aan. Zijn baas, Monique Lamont is een keiharde vrouw die haar zinnen heeft gezet op een miljoenenbudget voor een nieuw DNA-laboratorium. Het oplossen van de Knoxville-moord moet daarvoor het breekijzer zijn. Maar dan wordt Monique Lamont in haar eigen huis overvallen en verkracht, en Winston komt onverhoeds binnen…
  • Patricia CornwellPort Mortuary
    ‘Port Mortuary’ is literally a port to receive the dead – and the deaths are mounting, as dangerous secrets from Scarpetta’s past come back to haunt her.
    Kay Scarpetta has been training at the Dover Port Mortuary, mastering the art of ‘virtual autopsy’ – a groundbreaking procedure that could soon revolutionise forensic science. And it is not long before these new skills urgently need to be put into practice. A young man drops dead, apparently from a heart condition, eerily close to Scarpetta’s home. But when his body is examined, there are stunning indications that he may have been alive when he was zipped inside a pouch and locked in the cooler.
    When the revolutionary 3D radiology scans reveal internal injuries unlike any Scarpetta has ever seen, she realises that this is a case of murder – and that she is fighting a cunning and uniquely cruel enemy. Now it is a race against time to discover who and why before more people die…
    Told for the first time in many years from the perspective of Kay Scarpetta herself – and unveiling secrets from her past that have never been revealed – this is a thrilling and compulsively readable tour-de-force.
  • Arne Dahl – Bijbelse wateren (vert. van De störste vatten)
    Rechercheur Kerstin Holm wordt bij een verhoor geconfronteerd met een ex van haar, die ervan beschuldigd wordt een Afrikaanse vluchteling te hebben neergeschoten. Dan blijkt dat de man diep verstrikt is geraakt in een intensief spel, een soort bijbelse kruistocht voor rechtvaardigheid. Het hele A-team van de Zweedse politie bestudeert de meest duistere passages van de Bijbel om de moordenaar, die geen obstakels duldt in zijn kruistocht, te vinden. In het vuur van de strijd graaft Kerstin Holm, niet zonder risico, diep in haar eigen leven en gevoelens.
  • Kjell Ola Dahl – Gevangen in het web (vert. van Dødens investeringer)
    Vanachter zijn raam volgt de oude Johansen dagelijks het liefdesleven van de jonge en levenslustige Reidun Rosendal. Tot Reidun plotseling op brute wijze wordt vermoord. De politie van Oslo wordt erbij gehaald en op hun zoektocht naar de moordenaar stuiten de inspecteurs Gunnarstranda en Frølich op pornografische lectuur. Wie zijn degenen die het bed met Reidun hebben gedeeld? Welke geheimen verbergt de computerfirma waar Reidun het laatst heeft gewerkt? En wat heeft Johansen op de dag van de moord gezien?
  • Roald DahlOoit en te nimmer (vert. van Sometime never)
    Evenals in de verhalenbundel Over en sluiten heeft Nobelprijs-winnaar Roald Dahl ook in deze uit 1949 daterende, maar nog altijd actuele roman zijn ervaringen als RAF-oorlogsvlieger verwerkt.
    Na diverse wereldoorlogen waarin nucleaire en biologische wapens zijn gebruikt, is er geen menselijk leven meer mogelijk op aarde. Dit tot grote vreugde van een kwaadaardig ondergronds volk dat heeft gehunkerd naar het ogenblik dat ze de wereldheerschappij konden overnemen. Ooit en te nimmer is een navrant, fantasierijk sprookje over de gevaren van oorlog en de toekomst van de mensheid.
  • Renate DorresteinEen hart van steen
    “We waren al met zijn vieren toen Ida werd geboren, in een ongewoon koude zomernacht. Dankzij de bijna volle maan was het zelfs om twee uu nog zo licht dat we de sproeten op elkaars neus konden tellen.”
    De twaalfjarige Ellen is de enige van vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Ze is zwanger, ongepland maar niet geheel toevallig. Vol angst bivakkeert ze in de lege, kale kamers, die bevolkt worden door schimmen.
  • Louise Douglas – De liefde van mijn leven (vert. van The love of my life)
    Olivia en Luca groeien samen op in een rustig, klein kustplaatsje. Als tieners worden ze verliefd op elkaar en gaan naar Londen om te trouwen. Daarmee breken ze de harten van hun familie. Vooral Luca’s ouders houden Olivia verantwoordelijk voor het feit dat hun zoon naar de grote stad is getrokken en ze geven haar de schuld van hun breuk met Luca die daardoor is ontstaan.
    Op een koude dag in januari komt Luca om het leven bij een auto-ongeluk.
    Olivia is gebroken. Ze keert terug naar haar geboorteplaats om te rouwen. Daar ontmoet ze Luca’s tweelingbroer Marc. Ze beseft dat hij evenveel verdriet heeft als zij. De twee proberen troost te vinden bij elkaar, wat leidt tot een onstuimige affaire. De situatie loopt volkomen uit de hand, maar uiteindelijk vindt Olivia een manier om zich staande te houden in haar nieuwe leven.
  • David Ellis De verborgen man (vert. van The hidden man)
    Zevenentwintig jaar geleden is de tweejarige Audrey Cutler midden in de nacht uit haar huis verdwenen. Ze is nooit meer teruggevonden. De enige aanwijzing waar de politie over beschikte waren vage ooggetuigenverslagen over een man die de straat van de Cutlers uitrende en kennelijk iemand droeg. Zonder enig bewijs werd Griffin Perlini gearresteerd – hij was al eerder beschuldigd van kindermisbruik, maar er nooit voor veroordeeld.
    Bijna dertig jaar later wordt Perlini vermoord. Dan verschijnt een meneer Smith in het kantoor van Jason Kolarich die zegt dat hij de belangen van een onbekende partij vertegenwoordigt. Volgens meneer Smith is Kolarich de perfecte advocaat voor deze zaak. De nieuwe cliënt is Audrey Cutlers oudere broer Sammy, Kolarich’s vroegere jeugdvriend, een man die hij al bijna twintig jaar niet meer heeft gezien. Maar als Kolarich met geweld wordt bedreigd, ontdekt hij dat de sleutel tot het winnen van Sammy’s zaak verband houdt met Audrey’s verdwijning. Wat is er al die jaren geleden werkelijk met Audrey gebeurd?
  • Jane FallonTussen twee zussen (vert. van The ugly sister)
    Abi is altijd ‘het zusje van’ geweest. De drie jaar oudere Caroline – of nee, Cleo, zoals ze genoemd wil worden – werd op haar zestiende ontdekt en kreeg internationaal succes als model. De zussen zijn uit elkaar gegroeid, maar Abi houdt zich voor dat dat maar tijdelijk is. Nu, dertig jaar later, nodigt Caroline Abi uit om twee maanden te komen logeren. Eindelijk zullen de zussen weer hun onderlinge band aanhalen – toch?
    Maar Abi komt bedrogen uit, als Caroline er vandoor gaat en haar achterlaat met twee verwende nesten van nichtjes en een zwager die dan wel heel knap maar tegelijkertijd enorm ongelukkig is. Terwijl Abi het leven van haar zus gaande probeert te houden, komt ze tot verrassende inzichten. Want als knap, rijk en beroemd zijn niet garant staan voor geluk, wat dan wel?
  • Peter FerryTravel Writing
    Pete Ferry, our narrator, teaches high school English in the wealthy suburb of Lake Forest outside of Chicago, and moonlights as a travel writer. On his way home after work one evening he witnesses a car accident that kills a beautiful woman named Lisa Kim. But was it an accident? Could Pete have prevented it? And did it actually happen, or is this just an elaborate tale he concocts to impart the power of story to his restless teenage charges? Why can’t he stop thinking about Lisa Kim? And what might his obsession with her mean to his relationship with his girlfriend, Lydia?
    With humor, tenderness, and suspense, Travel Writing takes readers on fascinating journeys, both geographical and psychological, and delves into the notion that the line between fact and fiction is often negotiable.
  • Gillian FlynnTeerbemind – (vert. van Sharp Objects)
    Wind Gap, een broeierig gehucht in het diepe zuiden van Amerika. Een plaats waar het ‘oude geld’ nog regeert, maar zich schoorvoetend mengt met het ‘gewone’ volk. Waar bijna elke tiener aan de drugs is en de helft van de inwoners in dezelfde fabriek werkt. Dit is het dorp waar journaliste Camille Preaker opgroeide en waar ze nooit meer naar terug wil keren. Maar als juist hier twee jonge meisjes op gruwelijke wijze worden vermoord, moet ze erheen om verslag te doen voor haar krant.
    Met tegenzin ziet Camille voor het eerst in jaren haar moeder weer en leert ze haar dertienjarige halfzusje kennen, een vroegrijp meisje met een verontrustende invloed op de jongeren in het stadje. En dan, langzaam, begint het verleden Camille in te halen. Want hoe komt het dat ze zich identificeert met de dode meisjes? Wat is er gebeurd tussen Camille en haar moeder? En wat heeft dit allemaal te maken met de dood van haar zusje, jaren geleden?
  • Rina FrankMijn zusje en ik (vert. van Kol bajit tsarich mirpèset)
    Rina en haar zusje Josepha groeien op in een joods-Roemeense familie die in het begin van de jaren vijftig naar Israël emigreerde. Josepha is intelligent en mag studeren, terwijl de mooie Rina voorbestemd is om een rijke man te trouwen. Maar Rina droomt ervan om met als haar zusje slim te zijn.
    Als volwassen vrouw trouwt Rina met een rijke joodse man uit Barcelona en moet ze erg aan haar nieuwe leefomstandigheden wennen. De adviezen van haar zus helpen haar om zich aan te passen. Maar na de geboorte van haar eerste kind ontstaan er toch problemen in het huwelijk door de spanningen rond de zieke baby. Heeft Rina de moed om haar lot te veranderen?
  • Nicci French – Blauwe maandag (vert. van Blue Monday)
    Frieda Klein is psychoanalytica. Een van haar patiënten vertelt haar dat hij regelmatig droomt van een kind met rood haar en sproeten. Kort daarna verdwijnt een jongetje dat aan die omschrijving voldoet. Zal het Frieda lukken de recherche te helpen bij het opsporen van het kind?
  • Gabriel García MárquezOver de liefde en andere duivels (vert. van Del amor y otros demonios)
    Twee eeuwen geleden in een Colombiaanse havenstad. Sierva María is de onbeminde dochter van een zotte creoolse markies en een slavenhandelaarster. De beet van een dolle hond maakt haar tot de speelbal van bizarre kwakzalvers en fanatieke geestelijken, die vrezen dat zij van de duivel bezeten is. Een jonge priester die opdracht krijgt haar te genezen, kan echter niets duivels in haar ontdekken, enkel pure lieftalligheid.
    In Over de liefde en andere duivels schept Gabriel García Márquez de volmaakt Caribische legende over het beeldschone meisje met het gouden haar, dat omgeven door bijgeloof, onverschilligheid en fanatisme de zuivere liefdesdood sterft.
  • Lisa Gardner – Spaar het meisje (vert. van Live to tell)
    Op een warme zomernacht worden in een arbeidersbuurt van Boston vier leden van een gezin op brute wijze vermoord. Het leven van de vader – en mogelijke verdachte – hangt aan een zijden draadje. Rechercheur D.D. Warren weet één ding zeker: er is meer aan de hand.
    Danielle Burton is een toegewijde verpleegster die hulp biedt aan gewelddadige kinderen op een gesloten psychiatrische afdeling. Zelf wordt ze achtervolgd door een familietragedie die vijfentwintig jaar geleden haar leven verwoestte. Wanneer D.D. Warren en haar collega Alex Wildon, een misdaadanalist van de FBI Academy, de psychiatrische inrichting bezoeken, beseft Danielle dat haar nachtmerrie nog niet voorbij is. Zij blijft geobsedeer door de vraag: waarom heeft haar vader háár leven gespaard?
  • Elizabeth GeorgeWaar rook is… (vert. van Playing for the Ashes)
    Tot zijn grote schrik treft Martin Snell op zijn vroege melkronde niet de zeer aantrekkelijke bewoonster van Celandine Cottage aan, maar slechts de geblakerde resten van het vijftiende-eeuwse landhuisje in Kent. Op de bovenste verdieping wordt het ontzielde lichaam van Kenneth Fleming, een vermaard cricketspeler, aangetroffen. Dood door verstikking, is al snel de conclusie.
    Waarom was Kenneth eigenlijk in Kent, terwijl iedereen aannam dat hij met zijn zoon op vakantie in Griekenland was? En welke rol speelden de drie vrouwen in zijn leven, die allemaal een motief voor de moord lijken te hebben? Inspecteur Thomas Linley en brigadier Barbara Havers stuiten op een complex patroon van verstikkende relaties, waarin verwrongen verhoudingen, afwijzing en frustratie mensen soms aanzetten tot ongekende daden…
  • Elizabeth GeorgeLichaam van de dood (vert. van This body of death)
    Terwijl inspecteur Thomas Lynley nog met buitengewoon verlof is nadat zijn vrouw is vermoord, wordt Isabelle Ardery als zijn tijdelijke vervanger binnengehaald bij de Londense politie. Wanneer het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden op een begraafplaats in de Londense wijk Stoke Newington, krijgt Isabelle de kans om te laten zien wat zij waard is in een belangrijk moordonderzoek. Maar om zo snel mogelijk resultaat te boeken, moet zij toch eerst Lynley overtuigen terug te keren. Lynleys team is zeer loyaal aan hem en Isabelle is geheel afhankelijk van hen, en met name Barbara Havers, bij het onderzoek. De zaak wordt er niet eenvoudiger op door enkele recente pr-flaters van de Londense politie die het zelfvertrouwen ernstig hebben ondermijnd. De onrust bij de politie is groot en Isabelle staat onder constante druk van de media, die haar boven op de huid zitten. Snel, misschien wel té snel, wijst ze dan ook een wel erg voor de hand liggende verdachte aan voor de moord.
    Het onderzoek leidt Lynley en Havers intussen naar het natuurgebied New Forest in het zuiden van Engeland. Hier ligt de oplossing van een zaak die zijn oorsprong heeft in een daad van geweld die jaren geleden plaatsvond. Een zaak die een even tragische als schokkende afloop zal hebben…
  • Carin GerhardsenPeperkoekenhuis (vert. van Pepparkakshuset)
    De vierenveertigjarige Thomas lijdt een rustig leven – tot hij op een maandagochtend in de tram bij toeval iemand herkent die hem jaren geleden, op de kleuterschool, het leven zuur gemaakt heeft. Thomas volgt zijn voormalige plaaggeest naar diens huis en blijft, totaal geobsedeerd, urenlang bij de voordeur posten.
    De volgende dag worden hoofdinspecteur Conny Sjöberg en zijn team, verbonden aan het politiebureau Hammarby in Stockholm, op een bloedige moordzaak gezet. Een motief lijkt ver te zoeken. Maar dan volgen meer moorden, en blijkt dat de slachtoffers allemaal tegelijkertijd op dezelfde kleuterschool hebben gezeten. Is er iemand na veertig jaar nog uit op wraak? En waarom? Een race tegen de klok begint…
  • Nicci GerrardHet voorbijgaan (vert. van The solace)
    Wanneer was het allemaal begonnen? Ze zou het nooit precies weten, al kon ze het later, als een vinger die op een kaart de brede rivier volgt tot aan het onzichtbaar dunne lijntje van zijn oorsprong, terugvoeren op een avond in het begin van de winter. Ooit waren Irene en Adrian verliefd, was één blik genoeg. Maar na jaren huwelijk, kinderen en sleur van alledag is de glans eraf. Ze zijn vergeten waardoor ze vroeger zo verbonden waren. Hun drie jonge dochters hebben de band weliswaar vereeuwigd, maar het is anders geworden: zakelijker, praktischer. Binnen korte tijd zal er echter veel gaan veranderen in het leven van iedereen binnen dit gezin.
    Het voorbijgaan is een hartverscheurend mooi verhaal over de veerkracht van mensen die zelfs na het diepste dal weer kunnen leren liefhebben.
  • Tess GerritsenCall after midnight
    A ringing phone in the middle of the night shakes newlywed Sarah Fontaine awake. Expecting her husband’s call from London she hears instead an unfamiliar voice. Nick O’Hara from the US State Department is calling with devastating news: Geoffrey Fontaine, Sarah’s husband of two months, died in a hotel fire…in Berlin.
    Convinced her husband is still alive, Sarah forces a confrontation with Nick that finds them crisscrossing Europe on a desperate search for Geoffrey. Trying to stay one heartbeat ahead of a dangerous killer, they become quarry in the clandestine world of international espionage, risking everything for answers that may prove fatal.
  • Tess Gerritsen – Onder het mes (vert. van Under the knife)
    ‘Dat was het. De hartmassage kan gestopt worden.”
    Het gebeurt niet elke dag dat er een collega voor je ligt op de operatietafel, dus is anesthesist Kate Chesne onwillekeurig nóg zorgvuldiger dan anders. Niet dat ze zich zorgen maakt; Ellen O’Brien is jong en gezond, en de ingreep is niet gevaarlijk. Ze is dan ook verbijsterd wanneer Ellen tijdens de operatie overlijdt en zijzelf wordt beschuldigd van nalatigheid. Ze weet zeker dat ze geen fouten heeft gemaakt – wat is er dan wél gebeurd?
    David Ransom verdient al jaren zijn geld met het voor het gerecht slepen van artsen die medische fouten hebben gemaakt. De zaak van Kate Chesne is simpel: alle bewijs is tegen haar. Als Kate hem persoonlijk probeert te overtuigen van haar onschuld, is hij dan ook niet onder de indruk.
    Maar dan valt er een tweede dode, en een derde…
  • Tess GerritsenGirl missing
    She’s young. She´s beautiful. And her corpse, laid out in the office of Boston medical examiner Kat Novak, betrays no secrets – except for a matchbook clutched in one stiff hand, seven numbers scrawled inside. When a second victim is discovered, Kat begins to fear that a serial killer is stalking the streets. The police are sceptical. The mayor won’t listen. And Kat’s chief suspect is one of the town’s most prominent citizens. With the death toll rising, Kat races to expose a deadly predator who is closer than she ever dreamt. And every move she makes could be her very last.
  • Tess GerritsenDe chirurg (vert. van The surgeon)
    ’s Nachts dringt hij de slaapkamers van nietsvermoedende vrouwen binnen. De precisie waarmee de moordenaar te werk gaat duidt erop dat hij gestoord is. De kranten geven hem al gauw de onheilspellende bijnaam ‘De Chirurg’. De enige hoop voor de politie is dokter Catherine Cordell, het slachtoffer van een bijna identieke misdaad. Twee jaar geleden vocht ze terug en schoot ze haar aanrander neer. Nu verbergt ze haar angst achter een koel en elegant uiterlijk. Catherines wereld stort echter in als deze nieuwe moordenaar de details van haar beproeving van toen blijkt te kennen. De enige die ze vertrouwt is rechercheur Thomas Moore. Maar kan hij haar beschermen tegen deze meedogenloze jager?
  • Tess GerritsenZustermoord (vert. van Body Double)
    Dokter Maura Isles ziet door haar werk als patholoog-anatoom meer lijken dan haar lief is, maar nooit eerder bood het slachtoffer van een moord zo’n angstaanjagende aanblik. Maura huivert wanneer ze op de autopsietafel het levenloze lichaam ziet dat als twee druppels water op haar lijkt. Toch kan het verbijsterende bewijs dat voor haar en rechercheur Jane Rizzoli ligt, niet worden ontkend: de vrouw die voor Maura’s huis is doodgeschoten is haar evenbeeld.
    Op zoek naar antwoorden gaat Maura naar een kustplaatsje in Maine waar haar huiveringwekkende verrassingen wachten. In het gebied waart al jaren een onbekende moordenaar rond. Om hem te stoppen moet Maura in contact zien te komen met haar moeder, die ze nooit heeft gekend, maar haar het leven heeft geschonken – en nu misschien plannen beraamt om haar van het leven te beroven…
  • Tess GerritsenHet aandenken (vert. van The Keepsake)
    Al jarenlang ligt een perfect geconserveerde mummie in een kelder van het Crispin Museum in Boston. De ontdekking ervan door de museumstaf is een geweldige vondst. Maar patholoog-anatoom Maura Isles vindt een macabere boodschap in het lichaam, een bewijs dat dit ‘eeuwenoude’ reliek eigenlijk een modern moordslachtoffer is.
    Voor Maura en rechercheur Jane Rizzoli is het forensisch bewijs onmiskenbaar. En als de resten van een andere vrouw in de verborgen nissen van het museum worden gevonden, wordt het duidelijk dat er een psychopaat rondwaart. Jane en Maura beginnen aan een race om dit gestoorde roofdier te stoppen voordat hij nóg een aandenken kan toevoegen aan zijn gruwelijke verzameling…
  • Tess Gerritsen The Killing Place
    Something terrible has happened in the snowbound village of Kingdom Come, Wyoming. Twelve eerily identical houses stand dark and abandoned. The people who lived in them appear to have vanished, seemingly into thin air. Maure Isles is driving through the area with a group of friends when they find themselves trapped in a snowstorm. They stumble into the abandoned village to take shelter. Their nightmare has only just begun.
    Days later, Jane Rizzoli flies to Wyoming to search for her missing friend. A crashed vehicle has been found with four badly burned bodies still inside. Can one of the corpses be Maura’s? Jane’s hunt for the truth leads her to Kingdom Come. Where the person who was watching Maura now lies waiting for her…
  • Tess Gerritsen – Het stille meisje (vert. van The silent girl)
    In Bostons Chinatown wordt de hand van een vrouw gevonden. Op het dak van een gebouw ligt haar lijk met een bijna afgehakt hoofd. Er worden twee zilvergrijze haren op haar lichaam aangetroffen. Tijdens het onderzoek ontdekken rechercheur Jane Rizolli en patholoog-anatoom Maura Isles dat er nog meer brute moorden zijn gepleegd. Negentien jaar eerder vonden tijdens een schietincident in een restaurant in Chinatown vijf mensen de dood. Slechts één persoon overleefde die slachtpartij: een mysterieuze vrouw en een meester in de Chinese vechtkunst die een groot geheim met zich meedraagt. Nu is ze het doelwit van een onzichtbare vijand die meedogenloos toeslaat…
  • Tess Gerritsen – De laatste sterft (vert. van Last to die)
    De levens van drie kinderen raken door extreem gruwelijke gebeurtenissen met elkaar verweven: eerst worden hun families vermoord, daarna hun pleeggezinnen. Ze blijven als enige overlevenden over. De kinderen worden in veiligheid gebracht op de streng beveiligde kostschool Evensong, een internaat voor zwaar getraumatiseerde kinderen dat is opgericht door leden van de Mefisto Club. Maura Isles vertrouwt de gang van zaken op de school niet en wil dat de zestienjarige Julian ‘Rat’ Perkins, die ze kent van een eerdere zaak en ook op Evensong verblijft, een ander onderkomen zoekt.
    Rechercheur Jane Rizolli en Maura storten zich op het onderzoek naar de moorden op de families en zetten hun eigen levens op het spel om de kinderen te beschermen. Kunnen ze het gevaar op tijd afwenden?
  • Rosie GoodwinBelofte van geluk (vert. van The Trotter’s Legacy (Headline))
    Tilly Trotter lijkt het geluk gevonden te hebben met haar verloofde Steve McGrath. Maar intussen gaat het mis met iedereen van wie ze houdt. Haar zoon Willy weigert zijn buitenechtelijke kind te erkennen en haar geadopteerde dochter Josefina is gedeprimeerd sinds de zoektocht naar haar biologische ouders. Met Steve aan haar zijde is Tilly ervan overtuigd dat ze haar kinderen kan helpen, maar ze heeft geen rekening gehouden met Steves moeder, een verbitterde oude vrouw, die niet zal rusten voor ze Tilly’s geluk heeft verstoord. Tilly beseft dat ze al haar moed en kracht nodig zal hebben om haar gezin te redden.
  • Jane GreenTe mooi om waar te zijn (vert. van Spellbound)
    Alice Chambers weet dat ze gelukkig zou moeten zijn. Haar man Joe is succesvol en charmant, ze heeft een prachtig huis en kan alles kopen wat ze wil. Maar ze vraagt zich af wat er van haar dromen terecht is gekomen. De laatste tijd voelt ze zich steeds leger van binnen. Bovendien blijkt Joe niet perfect, zelfs niet als ze haar ogen sluit voor zijn vele affaires.
    Als Joe één slippertje te veel maakt met een nieuwe collega, worden ze gedwongen te verhuizen. In het nieuwe huis buiten de stad hoopt Alice op een nieuwe start. Maar zal dat met of zonder Joe zijn?
  • Lynne GriffinDagen zonder Abby (vert. van Life without Summer)
    Tessa en haar man Ethan vormden samen met hun dochtertje Abby het ideale gezin, maar hun geluk spatte uiteen toen ze Abby verloren door een auto-ongeluk waarbij de dader is doorgereden. Ethan probeert zo goed en kwaad als het gaat zijn leven weer op te pakken, maar Tessa kan het verlies niet verwerken. Ze bijt zich vast in de zoektocht naar de dader, temeer omdat het politieonderzoek niet wil vlotten.
    Ze gaat uiteindelijk naar een psychologe, Celia. Zij heeft zelf tien jaar daarvoor haar dochter Summer verloren aan kanker. Door de ontmoetingen met Tessa wordt Celia geconfronteerd met het verleden en er komen emoties los die ze jarenlang heeft onderdrukt. Bovendien wordt ze gedwongen om de nieuwe spanningen in haar leven onder ogen te zien: haar humeurige tienerzoon, een ex-man met een drankprobleem en haar wankele nieuwe huwelijk. Ze zal moeten leren leven met de fouten die ze in het verleden heeft gemaakt en de keuzes die haar gezin uiteen deden vallen.
  • John GrishamThe Confession
    Travis Boyette is a murderer. In 1998, in the small East Texas city of Sloan, he abducted, raped and strangled a popular high-school cheerleader. He buried her body so that it would never be found, then watched and waited as police and procecutors arrested Donte Drumm, a local football star with no connection to the crime. Tried, convicted and sentenced, Drumm was sent to death row: his fate had been decided.
    Nine years later, Donte Drumm is four days from execution. Over 400 miles away in Kansas, Travis faces a fate of his own: an inoperable brain tumour will soon deliver the end. Reflecting on his miserable life, he decides to do what’s right. After years of silence he is ready to confess.
    But how can a guilty man convince lawyers, judges and politicians that they’re about to execute an innocent man?
  • Araminta HallAlles en niets (vert. van Everything and nothing)
    Voor de buitenwereld hebben Ruth en Christian alles: een mooi huis, goede banen, leuke kinderen. In werkelijkheid staat hun huwelijk op knappen. Alles verandert als de jonge nanny Agatha in hun leven komt. Agatha lijkt alle problemen op te kunnen lossen. Haar liefde voor de kinderen en overijverige hulp in huis overschaduwen echter een duister geheim.
    Alles en niets is een spannende roman over een ontwricht gezin in de ban van een leugen.
  • Aefke ten HagenIn naam van mijn vader
    In een klein dorpje op het platteland kent iedereen elkaar, en dat kan een vloek of een zegen zijn. Voor Maria is het een reden om zo ver mogelijk te vluchten – maar waar ze ook heen gaat, zichzelf neemt ze mee. Bij Erik vindt ze na een tumultueuze tienertijd een veilige haven, maar als ook die steun wegvalt, raakt ze opnieuw stuurloos.
  • Astrid HarrewijnMiss Communicatie
    Journaliste Didi werkt aan een artikel over Twitter, dé kans om zich te bewijzen bij haar hoofdredacteur. Wanneer ze ontdekt dat twee meiden opeens zijn verdwenen uit alle sociale netwerken, ruikt ze een primeur. Voor research gaat ze met haar huisgenoten Lein en Iris naar een Twitterparty in Noordwijk – tegelijk het perfecte excuus om een ouderwets feestje te bouwen. Op de dansvloer loopt Didi de knappe Joep tegen het lijf en ze is op slag verliefd. Maar klopt alles wel aan Joep?
    Terwijl haar vriendinnen toe zijn aan een nieuwe stap in hun leven, stort Didi zich op haar artikel en ontdekt de schokkende waarheid.
  • Kate HarrisonThe Boot Camp
    It’s New Year and three desperate women begin the thoughest week of their lives… No booze, no carbs, no men, no excuses.
    Steph invents puddings for a living – now the only part of her body she doesn’t hate is her wrists. Will she prove to herself – and her ex – that she can change?
    TV presenter Darcy is living the dream – yet haunted by nightmares of a single night where she made the wrong choice. Can she let go of the past?
    Mum of three Vicki is under doctor’s orders to lose weight – but it’s not the only burden she’s carrying.
    Three women, seven days…and one last chance to change their lives for good.
  • Johan HarstadHässelby. Het demonteren is begonnen (vert. van Hässelby, demonteringen har begynt)
    In een kleine flat in Hässelby, een gezichtloze voorstad van Stockholm, woont de 42-jarige Albert Åberg in bij zijn breiende vader. Ooit beleefde Albert grootse avonturen: van een wilde interrailtour door Europa, het opkopen van partijen Star Wars-poppetjes in Hong Kong tot een liefde in Parijs. Maar vanwege aanhoudende telefoontjes van zijn eenzame vader keerde hij terug naar het betonnen Hässelby.
    Twintig monotone jaren werkt Albert in de plaatselijke elektronicawinkel – volgens hem ‘een crèche voor volwassen kerels’ – en leidt hij een leven zonder toevalligheden en risico’s. Tot op een regenachtige septemberavond zijn vader overreden wordt door een vrachtwagen.
  • Jacqueline Hoefnagels en Santje KramerOns soort mensen
    Wanneer het huwelijk van Sylvia en Rogier volkomen onverwachts op de klippen loopt, komt dat als een donderslag bij heldere hemel voor Martine en Cas van Vloten, met wie ze al jaren innig bevriend zijn. Sylvia en Rogier leken altijd het ideale stel: wat kan hier aan de hand zijn? Martine gaat op onderzoek uit. Maar het is niet alsof ze niet al genoeg te doen heeft: ze combineert haar drukke baan als goedbetaalde advocaat met de liefdevolle verwaarlozing van haar drie kinderen, en heeft verder genoeg te stellen met haar ijdele man Cas, anchorman bij een actualiteitenprogramma.
    In deze eigentijdse, geestige roman schetsen Hoefnagels en Kramer op geheel eigen wijze de jachtigheid van het hedendaagse bestaan: de deadlines, de ‘running dinners’, de voorjaarsvakantie in China, de personal trainer, de antidepressiva voor de hond, de verwachte torenhoge cijfers van de kinderen en de eierwekkertherapie.
  • Marianne en Theo HoogstratenEen middag aan zee
    Veertien jaar geleden verdween Magda’s dochtertje Angela op een overvol strand. Haar verdwijning is nooit opgelost en Magda heeft grote moeite het verleden af te sluiten. Wanneer Magda haar mail checkt, leest ze een even mysterieus als schokkend bericht van een ‘vriend’ die zegt dat ze het verleden moet vergeten omdat de waarheid te verschrikkelijk zou zijn. De politie ziet het bericht als nieuw bewijs, en heropent de zaak. Nieuwe mails en aanvullende getuigenverklaringen rakelen het verleden op, en Magda raakt steeds meer geobsedeerd door de vermissing van haar dochter. Ze vindt het onverteerbaar dat iemand meer weet dan zij en wil hoe dan ook weten wat er gebeurd is. Wie is de mysterieuze mailer? Wat houdt hij verborgen? En weet haar familie misschien meer?
  • Christina Hopkinson – The pile of stuff at the bottom of the stairs
    Mary Gilmour feels as though her life is going down a plug hole clogged with cornflakes and Play-Doh. Her job is part time but housework is full time, and she has not time at all for her two young sons. Mary is convinced that there is only one thing standing between her and organised contentment: his name is Joel and she’s married to him.
    Since star charts have worked in improving the behaviour of their children, she designs an equivalent for her husband: a spreadsheet detailing every balled-up tissue, every sock on the floor, every wet towel on the bed. Although he has no idea of it, Joel has six months to prove that his credit outweigh his debits. Or else…
  • Clare JayMijn dochter in India (vert. van Breathing in Colour)
    De achttienjarige Mia heeft vele talenten: ze is gevoelig, creatief en avontuurlijk. Maar ze draagt ook een groot verdriet met zich mee, een tragedie die haar familie jaren geleden uit elkaar heeft geslagen. Ze hoopt dat allemaal te kunnen vergeten door op reis te gaan naar India. Op een dag krijgt Mia’s moeder Alida een telefoontje uit India: ‘Je dochter wordt vermist, en is waarschijnlijk dood.’ Dat laatste weigert Alida te geloven. Ze aarzelt geen moment en stapt op het eerste het beste vliegtuig naar Madras om haar dochter te zoeken. Daar ziet ze zich geconfronteerd met ongeïnteresseerde ambtenaren, vijandige backpackers en een verzameling raadselachtige schilderijen in Mia’s laatste hotelkamer. Het lijkt onbegonnen werk om één jonge vrouw te zoeken tussen een miljard Indiërs, maar iemand kan toch niet zomaar van de aardbodem verdwijnen?
  • Jonas JonassonDe 100-jarige man die uit het raam kom en verdween (vert. van Hundraåringen som klev ut gennom fönstret och försvann)
    Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en wethouder hebben het nakijken.
    Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en dat verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allen een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.
  • Astrid JoostenOnmogelijke liefdes
    Het vervolg op het succesvolle Verboden liefdes Onmogelijke liefdes geeft een completer beeld dan ooit over mensen die verliefd werden op de ‘verkeerde’. Een boek over minnaars, minnaressen, bedriegers en bedrogenen. In 2002 verscheen het boek Verboden liefdes, waarin Astrid Joosten minnaressen van getrouwde mannen interviewde. Openhartig vertelden de vrouwen, soms voor het eerst, over dit geheime deel van hun leven. In 2010, acht jaar later, sprak Joosten ze allemaal opnieuw. Is hun leven veranderd of zijn ze wederom gevallen voor de charmes van een bezette man? Nieuw in dit boek zijn de gesprekken met getrouwde mannen die er een vriendin op na houden. Ook bedrogen echtgenotes komen aan het woord plus een man die jarenlang bereid was te wachten op een getrouwde vrouw. Zijn deze verhoudingen echt geheim of knijpt de echtgenoot m/v soms een oogje toe?
  • Mari JungstedtDubbele stilte (vert. van Den dubbla tystnaden)
    Het is eind juni. Het echtpaar Andrea en Sam gaat samen met twee bevriende stellen een weekendje naar de Fårö Eilanden waar ze het Ingmar Bergman-filmfestival zullen bezoeken. De verwachtingen zijn hooggespannen. Eenmaal op het filmfestival aangekomen, gooit één verkeerd geadresseerd sms’je het leven van alle drie de stellen overhoop. Vakantieplezier verandert in oncontroleerbare woede als een lang verborgen geheim aan het licht komt. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Dodelijk. Alleen twee zeer ervaren Gotlandse politiemensen kunnen deze opengetrokken beerput weer dichtgooien: commissaris Anders Knutas en zijn collega Karin Jakobsen.
  • Natascha Kampusch – De diefstal van mijn jeugd (vert. van 3096 Tage)
    Wanneer de tienjarige Natascha Kampusch op 2 maart 1998 op weg naar school door een onbekende man een wit bestelbusje in wordt getrokken, denkt ze dat haar laatste uur heeft geslagen. Even later ligt het meisje in een deken gewikkeld op een koude keldervloer in een eengezinswoning. Om haar heen is het aardedonker, de lucht is bedompt en benauwd. In deze gevangenis van amper vijf vierkante meter zal Natascha de komende achtenhalf jaar doorbrengen. Haar ontvoerder Wolfgang Priklopil is de enige met wie ze contact heeft. Ze wordt door hem mishandeld, vernederd en onderdrukt. Pas in de zomer van 2006 slaagt ze erin te vluchten, iets wat ze al vanaf de allereerste dag van plan was.
    In De diefstal van mijn jeugd vertelt Kampusch in openhartige en pijnlijk eerlijke bewoordingen over haar moeilijke jeugd, de gevangenschap en de lichamelijke en geestelijke mishandeling. Ook beschrijft ze hoe ze in deze uitzichtloze situatie leerde sterker te zijn dan haar ontvoerder. Dit is het relaas van een meisje dat vocht, een meisje dat iets onvoorstelbaars weet te overleven en nooit heeft willen opgeven.
  • Thomas Kanger – De eerste steen (vert. van Första stenen)
    Een afgebrand dorpshuis in een Zweeds stadje. In de as worden de verkoolde resten van een man aangetroffen. Er wordt al snel een schuldige gevonden. Te snel, meent de jonge rechercheur Elina Wiik en daarmee maakt zij zich bij haar collega’s van de afdeling Moordzaken niet geliefd. Maar de jonge vrouw wantrouwt de verklaring van de enige ooggetuige. Dan verdwijnt de vader van de getuige plotseling spoorloos. En de familie die achterblijft lijkt doodsbang. Wiik vermoedt dat er een verband is tussen de twee zaken. Vijanden binnen het politiekorps zijn tot alles bereid om haar onderzoek te dwarsbomen. Maar hoe kan zij de muur van stilzwijgen doorbreken?
  • Agnes Klitsie en Jeroen HoogenboomTijd van onschuld
    Agnes Klitsie groeit samen met haar zeven broers en zussen op in een hecht katholiek gezin in Koog aan de Zaan. Het onbezorgde leven van Agnes verandert drastisch als zij op vijftienjarige leeftijd zwanger raakt en anoniem in het ziekenhuis van een dochter bevalt. Het meisje moet zij onder druk van haar ouders bij de geboorte afstaan en het zal uiteindelijk dertig jaar duren voordat Agnes op zoek gaat naar haar dochter. Ze vinden elkaar en kunnen vanaf dat moment bouwen aan een moeder-dochterrelatie.
  • Kees van Kooten – De verrekijker
    Kees van Kooten stelt zijn verrekijker scherp op de digitale media, het papieren boek, ons aller handschrift, de pornoficatie van de samenleving, zijn eigen diensttijd, de wereld der insecten, de achteruithollende wellevendheid, het hotelwezen, de jaarlijkse lintjesregen en de nostalgie, ‘die niet meer is wat zij geweest is’.
  • Eva Krap & Han Peeters – Han & Eva
    Han Peeters (52) en Eva Krap (30) zijn beiden schrijvers en runnen uitgeverijen. Als ze besluiten om samen te gaan werken ontstaat er een synergie waarin ze steeds vaker alledaagse privézaken met elkaar delen. Zo komen ze erachter dat ze bizarre levens hebben gehad. Han daagt Eva uit en stelt dat ze elkaar om en om een verhaal sturen over een krankzinnig voorval uit hun leven, waarvoor de ander een schoolcijfer geeft. Het bezoek aan een prostituee, zoekgeraakte condooms, per ongeluk een crematorium in de fik steken en bijna omkomen op zee; geen enkel onderwerp wordt geschuwd door de bevlogen auteurs. De mailuitwisseling groeit van een literaire paringsdans uit tot een hilarisch, spannend en ontroerend boek. Ondertussen hebben ze meer dan bijzondere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze besluiten elkaar dan ook te ontmoeten, met alle gevolgen van dien…
  • Jean Kwok – Girl in translation
    Kimberly Chang has her world turned upside down when she moves to New York with her mother from their home in Hong Kong. But their new life doesn’t quite live up to their expectations – living in a vermin-ridden apartment in Brooklyn, the pair only have a sometimes-working oven to keep them warm. They have nothing but debt and neither of them speak a word of English.
    While her mother spends her days earning two cents a garment at a sweatshop, intellectually gifted eleven-year-old Kim faces a new and trying challenge: school. Exiled by language, estranged in a new culture and weighed down by staggering poverty, Kim must learn to translate not just her language but who she is, as she straddles these two very different worlds.
  • Jhumpa LahiriDe naamgenoot (vert. van The namesake)
    Het Bengaalse echtpaar Ashima en Ashoke wacht in Amerika op een brief uit Calcutta waarin de grootmoeder hun pasgeboren zoontje een naam zal geven. Wanneer deze brief niet komt, noemt Ashoke zijn zoontje in een opwelling Gogol, naar zijn lievelingsschrijver. Het ontbreken van een officiële, Indiase naam wordt gezien als een slecht voorteken en terwijl Gogol opgroeit, zet hij zich af tegen zijn Indiase achtergrond. Maar als zijn vader komt te overlijden, begint Gogols Amerikaanse façade scheurtjes te vertonen.
  • Hameeda Lakho & Magda van der RijstVerborgen tralies
    Verborgen tralies is het schokkende verhaal van Hameeda Lakho, een Pakistaanse vrouw die op vierjarige leeftijd naar Nederland kwam en hier werd opgevoed door haar tirannieke vader. Hij vertelde haar en haar zusjes dat haar moeder en jongste zusje omkwamen bij een auto-ongeluk. De meisjes leefden jaren als slaven, verstoken van onderling contact, van hun moedertaal, en van elke kans op vriendschap met leeftijdgenootjes.
    Maar Hameeda bleef rebelleren; zij probeerde herhaaldelijk alarm te slaan en op haar veertiende slaagde ze erin het huis te ontvluchten. Wanneer Hameeda na bijna dertig jaar ontdekt dat haar moeder en zus nog in leven zijn, zet ze alles op alles om hen te vinden.
  • Laila LalamiDe geheime zoon (vert. van Secret son)
    De negentienjarige Youssef el Mekki groeit op in een krottenwijk van Casablanca. Dagelijks kijkt hij oude films in een vervallen buurtbioscoop en stelt zichzelf daarbij voor als de held, in een ander leven, in een andere wereld. Dan, op een dag, komt het onbereikbare opeens binnen handbereik.
    Youssef ontdekt dat zijn vader, van wie hij dacht dat hij dood was, springlevend is. Nabil, een welvarend zakenman, wil graag zorgen voor de zoon die hij nooit gekend heeft en hem een nieuwe start geven. Klaar voor de rol van bevoorrechte zoon laat Youssef zijn moeder achter, mengt zich in de upper class en maakt van dichtbij mee hoe geld deuren opent en mogelijkheden schept. Zijn toekomst lijkt verzekerd – totdat een ongelukkig keren van het lot hem weer terugwerpt in zijn oude wijk.
  • Margaret Leroy – Een liefde in oorlogstijd (vert. van The soldier’s wife)
    Juni 1940, Guernsey. Vivienne de la Mare probeert het dagelijks leven zo normaal mogelijk te houden voor haar twee jonge dochters, hoewel ze weet dat er elk moment bommen kunnen vallen. Haar man vecht aan het front. Zal hij ooit nog thuiskomen? Wanneer de Duitsers het eiland bezetten, moet Vivienne kiezen tussen collaboratie of verzet. Hoe kun je je vijand haten als hij de liefde van je leven wordt? Bij Gunther, een Duitse officier, voelt Vivienne zich op en top vrouw. Hem zal ze nooit kunnen verraden.
    Een hartverscheurend verhaal vol passie over een vrouw in gewetensnood, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Kanaaleiland Guernsey. Door de indrukwekkende poëtische schrijfstijl krijg je het gevoel er zelf te zijn geweest.
  • Roma LigockaHet meisje in de rode jas (vert. van Das Mädchen im roten Mantel)
    Haar naam is Roma Ligocka, geboren in het Poolse Krakau in 1938, het jaar dat in Duitsland de synagogen brandden. Ze werd wereldberoemd door het enige fragment in kleur uit de film Schindler’s List: het kleine meisje in de rode jas dat angstig toekijkt hoe de Duitsers het getto van Krakau ontruimen. Roma Ligocka en haar moeder weten te ontvluchten en zwerven rond. Met valse papieren en geblondeerd haar overleeft ze de Holocaust, evenals haar moeder en haar neef, de latere cineast Roman Polanski. Na de bevrijding duurt de vreugde in Polen echter niet lang. Het Stalinistische regime komt aan de macht en Roma moet opnieuw vluchten, ditmaal met haar man. De pijnlijke herinneringen blijven haar achtervolgen en Roma valt regelmatig ten prooi aan depressies. Totdat ze zichzelf terugziet in de film Schindler’s List en besluit haar ervaringen op papier te zetten.
    In Het meisje in de rode jas maakt Roma Ligocka op indrukwekkende wijze duidelijk wat het betekende om joods te zijn onder Hitlers regime. Ondanks alles is het een hoopgevend boek, over de kunst om over verdriet heen te komen en te leven in de wereld van vandaag, zonder het verleden te ontkennen.
  • Charlotte Link – Het laatste spoor (vert. van Die letzte Spur)
    Elaine Dawson wordt door pecht achtervolgd. Als ze voor het huwelijk van haar beste vriendin op reis gaat naar Gibraltar, worden alle vluchten vanaf Heathrow wegens mist geannuleerd. In plaats van in de vertrekhal te wachten, neemt ze het aanbod van een vreemde aan om bij hem in de flat te overnachten. Samen verlaten zij het vliegveld en vanaf dat moment is Elaine spoorloos verdwenen. Vijf jaar later verdiept haar vriendin en journalist Rosanna Hamilton zich opnieuw in de zaak. Er zijn aanwijzingen dat Elaine misschien nog leeft. Maar als Rosanna dit spoor volgt, vermoedt ze niet dat zij spoedig zélf in levensgevaar zal verkeren…
  • Charlotte Link – De toeschouwer (vert. van Der Beobachter)
    Ik ben niet meer dan een toeschouwer in het leven van anderen
    Buiten staat een auto. Ik geloof dat iemand mijn huis observeert. Dat gaat al een aantal weken zo. Ik zie het licht van de koplampen als de auto nadert. Over een hobbelig bospad, want er is geen andere manier om hier te komen. Dan gaan de koplampen uit. De auto staat ergens en ik weet niet wat de chauffeur wil. Wat hij van míj wil.
    Hij observeert ze dag en nacht. Vrouwen die hij niet kent. Uit de verte slaat hij de mooie Gillian Ward gade. Een succesvolle vrouw, gelukkig getrouwd, moeder van een reizende dochter: hij idealiseert haar. Totdat hij erachter komt dat hij tegen een façade aankijkt en niets is wat het lijkt.
    Gelijktijdig schrikt een serie van drie moorden Londen op. De slachtoffers zijn drie alleenstaande vrouwen, op een raadselachtige, sadistische wijze omgebracht. De politie is op zoek naar de psychopaat die dit op zijn geweten heeft. Een gestoorde man. Een zieke man. Een man die vrouwen haat.
  • Laura LippmanVerloren tijd (vert. van I’d know you anywhere)
    Eliza Benedict is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen. Na zeven jaar in Engeland verhuist ze met haar gezin terug naar Amerika. Er is geen vuiltje aan de lucht, tot ze een brief krijgt die haar leven op zijn kop zet. Vijfentwintig jaar geleden is Eliza ontvoerd en wekenlang vastgehouden door Walter Bowman. Hij is ter dood veroordeeld en zijn vonnis zal binnenkort worden voltrokken. En nu heeft hij Eliza geschreven. Hij is ervan overtuigd dat zij informatie heeft die hem kan vrijspreken. Eliza is geschokt. Ze heeft haar verleden zorgvuldig verborgen gehouden en wil niets meer met de zaak te maken hebben. Toch heeft ook zij vragen over de gebeurtenissen in haar jeugd. Kan ze de moed opbrengen om niet alleen de confrontatie met Walter aan te gaan, maar ook haar eigen herinneringen onder ogen te zien?
  • Josie Lloyd & Emlyn ReesHeb mij lief (vert. van Come together)
    Heb mij lief gaat over Jack en Amy. Jack is 27. Hij vindt het heerlijk om single te zijn. Eerdere verliefdheden liepen allemaal op niets uit. Hij houdt hardnekkig vast aan het ideaalbeeld dat hij van kinds af aan van meisjes heeft. Amy is 25, single en wanhopig. Ze is al in geen eeuwen meer een echt leuke man tegengekomen. Dan, op een feestje in hartje Londen, lopen Jack en Amy elkaar tegen het lijf. Hun cynische harten vullen zich met hoop. Het onvermijdelijke aantrekken en afstoten begint.
    Heb mij lief beschrijft hoe Jack en Amy ieder op hun eigen wijze reageren op steeds dezelfde gebeurtenissen. Het resultaat is een hippe, sexy, licht ironiserende liefdesgeschiedenis die zo gruwelijk herkenbaar is dat je tenen ervan krullen.
  • Rosamund LuptonSister
    When Beatrice gets a frantic call in the middle of Sunday lunch to say that her younger sister Tess is missing, she boards the first flight home to London. But as she learns about the circumstances surrounding Tess’s disappearance, she is stunned to discover how little she actually knows of her sister’s life – and unprepared for the terrifying truths she must now face.
    The police, Beatrice’s fiancé and even their mother accept they have lost Tess, but Beatrice refuses to give up on her. So she embarks on a dangerous journey to discover the truth, no matter the cost.
  • Henning MankellDe vijfde vrouw (vert. van Den femte kvinnan)
    Terug van een reis naar Rome met zijn vader valt Kurt Wallander in de dagelijkse routine van autodiefstallen en inbraken. Totdat ene Holger Eriksson dood wordt aangetroffen, gespiest op negen bamboepalen. Nog twee andere gruwelijke moorden volgen. De moorden zijn zorgvuldig voorbereid en zijn geënsceneerd als openbare executies. De dader lijkt een boodschap te willen uitdragen.
  • Henning MankellDe blinde muur (vert. van Brandvägg)
    De blinde muur begint met een dode man bij een bankautomaat en de wrede moord op een taxichauffeur. Een verband tussen deze twee doden lijkt er niet te zijn, maar tijdens het onderzoek ontstaat het idee dat de ‘sleutel’ te vinden is in geheime informatie die zich in de computer van een ICT-consulent bevindt. Kurt Wallander schakelt daarom een hacker in om de informatie te ontgrendelen.
  • Liza Marklund – Levenslang (vert. van Livstid)
    Een populaire politieman wordt vermoord in zijn bed aangetroffen. Zijn driejarige zoontje is spoorloos verdwenen. De verdenking valt al snel op zijn echtgenote. Ook zij bevindt zich in het appartement, in shocktoestand. Bovendien is de moord met haar dienstpistool gepleegd.
    De officier van justitie wil haar levenslang achter de tralies hebben, maar Julia beweert onschuldig te zijn: er was ‘een andere vrouw’ in het appartement…
  • Vonne van der MeerTake 7
    Los Baños de Calderón, een slaperig gehucht in Andalusië, wordt opgeschrikt door de komst van een Deense filmmaker. De burgemeester van het in verval geraakte kuuroord ziet zijn kans schoon: deze man moet het dorp weer op de kaart zetten. Als de beelden van het zwavelbad, van witte huizen en bloeiende sinaasappelbomen over de hele wereld te zien zijn geweest, zullen de toeristen het plaatsje vanzelf weer weten te vinden.
    De kunstenaar – op zijn beurt – heeft ook zo zijn plannen met het dorp en zijn bewoners. Hij krijgt een geniaal idee. Een Nederlandse vrouw, die in een dal buiten het dorp woont, treedt op als tolk, bemiddelaar. Zij geloof in het talent van de Deen. Als geen ander.
    Take 7 is een verhaal over verlangen. Verlangen naar aandacht, naar liefde, naar overgave.
  • Randy Susan Meyers – Vleugellam (vert. van The murderer’s daughters)
    De kindertijd van Lulu en Merry was altijd al verre van rooskleurig, maar op de dag voor Lulu’s verjaardag neemt het leven van de zusjes wel een heel dramatische wending. Hoewel hun vader niet meer bij hen in huis woont, staat hij op een dag aangeschoten voor de deur. Lulu durft hem de toegang niet te weigeren, ook al heeft haar moeder gezegd hem nooit meer binnen te laten. De confrontatie leidt tot een ruzie en kort daarna treft Lulu haar moeder levenloos aan op de keukenvloer. Hoewel Lulu en Merry in de jaren erna het verleden probereen te laten rusten, torsen zij ieder op hun eigen manier het drama uit hun jeugd met zich mee in de wetenschap dat hun vader ooit weer vrijkomt.
  • Elisabeth MollemaProoi
    Angela Altman is een alleenstaande moeder met twee kinderen. Na een nare scheiding probeert ze haar leven weer op de rails te krijgen. Als zij op een dag met haar hond een strandwandeling maakt, ontmoet ze een leuk stel met wie het meteen klikt. De vriendschap met Eric en Martha wordt steeds intenser, en de drie zien elkaar steeds vaker. Langzamerhand nemen haar nieuwe vrienden haar leven echter over. Maar tegen de tijd dat Angela dat doorkrijgt, is het te laat.
  • Santa MontefioreValentina’s laatste reis (vert. van Last voyage of the Valentina)
    Alba Arbuckle woont op de Valentina, een woonboot afgemeerd aan de oever van de Theems in Londen. Deze plek is haar veilige thuishaven, maar de laatste tijd heeft Alba het gevoel dat ze vastzit. Een gevoel dat sterker wordt wanneer ze een portret van haar moeder Valentina vindt. Het is een prachtig pastel, gemaakt door haar vader Thomas Arbuckle net nadat hij haar had ontmoet in Italië. Daar was hij toen gelegerd als marineofficier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nooit heeft haar vader iets willen vertellen over haar moeder en haar stiefmoeder reageert zo mogelijk nog vijandiger op haar vragen.
    Met de hulp van Fitz Davenport, haar beste vriend, komt Alba iets meer te weten over haar overleden moeder, maar ze besluit dat ze het hele geheim wil ontrafelen. Ze reist in haar eentje naar Incantallaria, het dorpje aan de baai van Napels waar haar moeder vandaan kwam. Ze voelt zich er vanaf het begin thuis en wordt meteen opgenomen in de gemeenschap. Er zijn zelfs mensen die denken dat ze de reïncarnatie van de beeldschone Valentina is.
    Alba vindt het heerlijk om haar grootmoeder en oom te helpen in de trattoria, sluit een nichtje in haar hart en komt stukje bij beetje achter de waarheid. Dan komt ze bij het dramatische moment dat zo veel levens voorgoed heeft veranderd en weet ze dat ze terug moet naar huis.
  • Santa Montefiore – In de schaduw van het palazzo (vert. van The Italian matchmaker)
    Luca Chancellor beseft op een dag dat zijn leven leeg is: zijn huwelijk is voorbij, hij ziet zijn dochtertjes nauwelijks en zijn veeleisende baan is niet echt bevredigend. In de hoop meer betekenis aan zijn leven te geven, vertrekt hij naar Italië, naar het liefdevol gerenoveerde palazzo van zijn ouders.
    Maar het leven aan de zonovergoten kust van Amalfi is niet zo vredig als Luca had verwacht. Hij ontmoet een mysterieuze vrouw en een kleine jongen, die een ongelooflijk geheim met zich meedraagt. Alks Luca dit geheim gaat ontrafelen, wordt hij gedwongen zijn grootste angst onder ogen te zien.
  • Siska MulderZus
    An Woud vindt zichzelf opnieuw uit. Met succes. Ze wordt copywriter bij een bekend reclamebureau, met een hippe vriendenkring en een mooie minnaar on the side.
    Het leven lijkt An toe te lachen, maar al snel komen er barsten in het fundament. Waarom heeft ze geen contact meer met haar familie? Hoe zit het met de zus die ze moedwillig verzwijgt? Langzamerhand wordt duidelijk waarom ze radicaal heeft gebroken met haar verleden. Het is maar de vraag of An Woud de zelfverzekerde, zorgeloze vrouw is voor wie ze zich uitgeeft.
    Zus is een meeslepende debuutroman, geschreven in een snelle stijl die doet denken aan Engelse succesauteurs. Zijn mensen in staat om werkelijk te veranderen? Is het mogelijk om te ontsnappen aan je eigen geschiedenis? Zus grijpt je bij de keel en laat je niet meer los.
  • Maureen MyantZoeken naar Lena (vert. van The Search)
    Tsjechië, 1942. De elfjarige Jan is getuige van een razzia in zijn dorp. Duitse soldaten schieten alle mannen ter plekke dood en nemen vrouwen en kinderen mee. Jan weet ternauwernood te ontkomen en zwerft verloren over het platteland. Dan ontdekt hij dat zijn kleine zusje Lena niet naar een concentratiekamp is gestuurd, zoals zijn moeder en zijn oudste zus, maar dat ze bij een Duitse boerenfamilie is ondergebracht, zodat zij zal opgroeien tot een goed nazimeisje. Vanaf dat moment heeft Jan nog maar één doel: Lena terugvinden.
    Maar wanneer hij zijn zusje na vele omzwervingen vindt, blijkt zij hem na al die tijd nauwelijks te herkennen. De oorlog heeft veel onzichtbare schade aangericht. Zal het ooit weer zo worden als vroeger?
    Zoeken naar Lena is een meeslepende, hartverscheurende roman over het intelligente, avontuurlijke jongetje Jan dat de lezer meeneemt op een reis vol hoop en verlangen, met een bijzonder onzeker einde.
  • Jo Nesbø – De roodborst (vert. van Rødstrupe)
    Tijdens een belangrijk vredesoverleg in Oslo over het Midden-Oosten maakt rechercheur Harry Hole deel uit van een team dat de veiligheid van de deelnemende staatshoofden moet garanderen. Hij ontdekt dat er een aanslag beraamd wordt en komt daarbij op het spoor van Sverre Olsen, een neonazi. Hole belandt in een wespennest van leugens in intriges, liefde en verraad, dat terug te voeren is op een moord die plaatsvond in Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Ingrid Oonincx – Botsing
    Anna is even ambitieus als gevoelig. Terwijl ze carrière maakt als architect is haar privéleven een puinhoop. Ze verlangt hartstochtelijk naar een stabiele relatie maar iets uit haar jeugd maakt dat ze steeds opnieuw vlucht: in haar werk, in onenightstands… Lisa is directeur van een luchtvaartmaatschappij en moet haar zakelijke talent tot het uiterste aanspreken om haar bedrijf te redden. Ondertussen wordt de thuissituatie precair. Haar kinderen lijken van haar vervreemd en haar man vertrekt naar Amerika. Ewoud vindt zichzelf een loser. Ooit was hij gelukkig en succesvol, maar het enige waarvoor hij nu nog wil vechten, is een omgangsregeling met zijn dochtertje. Zijn drankgebruik en opvliegende karakter helpen niet mee. Wanneer hij ook nog wordt bedreigd, raakt hij steeds verder verstrikt in zijn eigen wereld.
    Wat hebben deze drie ontwrichte mensenlevens met elkaar te maken?
  • Sarah Pekkanen – Skipping a beat
    What would you do if your husband suddenly wanted to rewrite the rules of your relationship?
    Julia and Michael met as high school students in their small, poverty-stricken West Virginia town. Both product of difficult childhoods – Julia’s father is a compulsive gambler and Michael’s mother abandoned his family when he was a young boy – they find a sense of safety and mutual understanding in each other. Shortly after graduation they flee West Virginia to start afresh.
    Now thirtysomethings, they are living a rarefied life in their multimillion-dollar Washington, D.C., home. From the outside it all looks perfect – Julia has become a highly sought-after party planner, while Michael has launched a wildly successful flavored water company worth $70 million.
    But one day, Michael stands up at the head of the table in his company’s boardroom – then silently crashes to the floor. More than four minutes later, a portable defibrillator manages to jump-start is heart. Yet what happened to Michael during those lost minutes forever changes him. Money is meaningless to him now – and he wants to give it all away to charity. A prenuptial agreement that Julia insisted upon back when Michael’s company was still struggling means she has no claim to his fortune, and now she must decide: Should she walk away from the man she once adored, but who truthfully became a stranger to her long before his near-death experience – or should she give in to her husband’s pleas for a second chance and a promise of a poorer but happier life?
  • Patrick Quinlan – Wraak (vert. van Smoked)
    Smoke Dugan was ooit werkzaam als explosievenexpert voor de maffia. Het was de bedoeling dat zijn werk beperkt bleef tot het opblazen van kluizen, maar wanneer een van zijn bommen wordt gebruikt om een vliegtuig op te blazen, neemt hij wraak. Hij vermoordt zijn baas en gaat er met een groot geldbedrag vandoor. Elders weet hij een nieuw leven op te bouwen, maar als zijn verblijfplaats bekend wordt, sturen de boze capo’s een doorgewinterde huurmoordenaar op hem af…
  • James RedfieldDe Celestijnse belofte (vert. van The Celestine Prophecy)
    Diep in de regenwouden van Peru ligt een manuscript te wachten op ontdekking. Onmiskenbaar bevat het een schat aan wijsheid, maar er zijn mensen die verspreiding van deze kennis willen tegenhouden. De hoofdpersoon stuit bij zijn zoektocht naar het manuscript dan ook op tegenwerking en dreigende gevaren. Desondanks wordt de tocht voortgezet en geeft het manuscript zijn uitzonderlijke geheimen een voor een prijs – aan de hoofdpersoon, maar ook aan de lezer.
    De Celestijnse belofte is een betoverende avonturenroman, waarin James Redfield groot psychologisch inzicht combineert met eeuwenoude mystieke traditie. Op unieke wijze slaagt hij erin oude wijsheden en spirituele ervaringen persoonlijk en herkenbaar te beschrijven.
  • Kathy Reichs206 botten (vert. van 206 Bones)
    Totale duisternis. Forensisch antropoloog Temperance Brennan wordt wakker en ontdekt dat ze in een heel kleine, heel donkere, heel koude ruimte ligt. Haar handen en voeten zijn vastgebonden. Wie wil Tempe dood, of ten minste uit de weg hebben en waarom? Langzaam beginnen de herinneringen van de afgelopen dagen naar boven te komen.
    Tempe en Ryan, die het stoffelijk overschot van een vermiste erfgename van Montreal naar Chicago begeleiden. Tempe, die ervan wordt beschuldigd bewijsmateriaal achter te houden. Een mysterieus telefoontje met verwoestende consequenties. De dood van de enige man die Tempes onschuld kan bewijzen. En in Montreal worden nog twee lichamen gevonden…
  • Carmen Reid – De personal shopper (vert. van The Personal Shopper)
    Maak kennis met Annie Valentine: stijlvol, slim, multitasker extraordinari. Als personal shopper in een chic Londens warenhuis kan Annie haar klanten van top tot teen restylen en opnieuw uitvinden. Eigenlijk kan deze bekwame styliste de problemen van iedereen oplossen – behalve die van haarzelf. Hoewel ze het druk heeft als single moeder van de opstandige tiener Lana en de pijnlijk verlegen Owen, is er nog best ruimte voor een nieuwe man. Maar het vinden van de perfecte partner blijkt op de een of andere manier veel ingewikkelder te zijn dan het vinden van het perfecte paar schoenen…
  • Nancy Richler – De oorlogsbruid
    Een jonge Joodse vrouw komt net na de Tweede Wereldoorlog in Montreal aan, in de verwachting te trouwen met Sol Kramer. Maar wanneer Sol haar ziet staan op het station, trekt hij zijn aanbod in. Uit medelijden trouwt zijn broer Nathan met haar. Al snel wordt duidelijk dat Lily Azerov niet degene is die ze beweert te zijn. Ze verdwijnt spoorloos en laat haar man en pasgeboren dochtertje Ruth verbijsterd achter met slechts een dagboek en een grote ongeslepen diamant.
    Wie is Lily en wat is er gebeurd met de jonge vrouw wier identiteit ze heeft gestolen? Jaren later wil Ruth het antwoord op deze vragen weten en begint aan een zoektocht naar haar moeder.
  • Hjorth RosenfeldtDe discipel (vert. van Lärjungen)
    Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis. Sebastian Bergman grijpt de gelegenheid om bij het onderzoek te worden betrokken met beide handen aan. Zijn kennis van de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar, en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn dochter in de buurt te zijn. Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben – en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.
  • Liza van Sambeek – Zadelpijn en ander damesleed
    Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich hadden voorgesteld. Bij sommigen is dat te wijten aan de keuzen die ze zelf maakten, bij anderen heeft het noodlot toegeslagen. Zadelpijn en ander damesleed vertelt op een komische en onthutsende wijze over vrouwen en de soms wrange vruchten van de feministische seksuele revolutie. Het is een boek vol herkenning.
  • Kerstin Schweighöfer – Auf Heineken könn wir uns eineken
    Bei Jan Kees stimmt einfach alles… außer der Nationalität, denkt sich Kerstin. Jan Kees ist Holländer. Kiffer, Kühe, Tulpen und Tomaten? Soll das ihr großes Los gewesen sein? Oder können Holländer doch mehr, als deutsche Autobahnen zu verstopfen? Ein Buch über ein kleines Land und die Liebe zu seinen großartigen Bewohnern.
  • Anita ShreveHet gewicht van water (vert. van The weight of water)
    Fotografe Jean krijgt de opdracht een reportage te maken van een eiland waar meer dan honderd jaar geleden twee vrouwen op gruwelijke wijze werden vermoord en een andere vrouw, Maren, wist te ontsnappen door zich in een grot te verbergen. Jean huurt een boot en vertrekt met haar man, dochter, zwager en diens vriendin naar het prachtige, onherbergzame eiland. Terwijl de anderen vakantie vieren, vindt Jean in de bibliotheek een doos papieren van Maren waarin onder andere de nacht van de misdaad tot in detail wordt beschreven. In Marens tragische verhaal ziet Jean haar eigen leven weerspiegeld.
    Ervan overtuigd dat haar man een verhouding heeft met de vriendin van haar zwager, raakt Jean zo geobsedeerd, dat ze de werkelijkheid uit het oog dreigt te verliezen. Haar jaloezie drijft haar tot een impulsieve daad met onherstelbare gevolgen…
  • Rachel Simon – Het verhaal van Mooi Meisje (vert. van The story of Beautiful Girl)
    In de bekrompen jaren zestig in Amerika worden een dove, zwarte  man en een blanke, stomme vrouw verliefd op elkaar. Ze ontsnappen samen uit de inrichting waarin ze leven, maar raken elkaar – en hun baby – op noodlottige wijze kwijt. Veertig jaar lang blijven ze van elkaar gescheiden door ogenschijnlijk onoverkomelijke hindernissen, maar een gedeeld geheim, een onverklaarbare aantrekkingskracht en een buitengewone liefde trekken hen naar elkaar toe… Zullen ze ooit herenigd worden?
  • Karin SlaughterEen lichte koude huivering (vert. van A faint cold fear)
    Op de campus van een universiteit vinden enkele studenten onder mysterieuze omstandigheden de dood. Terwijl kinderarts en lijkschouwer Sara Linton het eerste lichaam onderzoekt, wordt haar zus Tessa aangevallen. Sara’s ex-man Jeffrey Tolliver leidt het onderzoek, maar oud-rechercheur Lena Adams verricht haar eigen speurwerk en begeeft zich daarbij op gevaarlijk terrein.
  • Karin Slaughter – Faithless
    A walk in the woods takes a sinister turn for police chief Jeffrey Tolliver and medical examiner Sara Linton when they stumble across the body of a young girl. Incarcerated in the ground, all the initial evidence indicates that she has, quite literally, been scared to death.
    But as Sara embarks on the autopsy, something even more horrifying comes to light. Something which shocks even her. Detective Lena Adams, talented but increasingly troubled, is called in from vacation to help with the investigation – and the trail soon leads to the neighbouring county, an isolated community, and a terrible secret…
  • Karin SlaughterOnaantastbaar (vert. van Beyond reach, ook verschenen als Skin privilege)
    Detective Lena Adams keert na jaren terug naar haar geboortedorp en wordt daar geconfronteerd met een explosie van geweld: een meedogenloze moordenaar heeft een jonge vrouw onherkenbaar verbrand. Voor de plaatselijke politie is Lena de enige verdachte. Jeffrey Tolliver en zijn vrouw Sara Linton reizen af naar het plaatsje om Lena’s onschuld te bewijzen. Dan wordt een tweede lichaam gevonden en raken Jeffrey en Sara verstrikt in een duistere wereld vol geweld en rassenhaat. Kunnen zij de waarheid achterhalen vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?
  • Karin SlaughterFractured
    When

     Atlanta housewife Abigail Campano comes home unexpectedly one afternoon, she walks into a nightmare. A broken window, a bloody footprint on the stairs and, most devastating of all, the horrifying sight of her teenage daughter lying dead on the landing, a man standing over her with a bloody knife. The struggle which follows changes Abigail’s life forever.
    When

     the local police make a misjudgement which not only threatens the investigation but places a young girl’s life in danger, the case is handed over to Special Agent Will Trent of the Criminal Apprehension Team – paired with detective Faith Mitchell, a woman who resents him from their first meeting.
    But

     in the relentless heat of a Georgia summer, Will and Faith realise that they must work together to find the brutal killer who has targeted one of Atlanta’s wealthiest, most privileged communities – before it is too late.

  • Karin SlaughterVerbroken (vert. van Broken)
    Sara Linton keert na lange tijd voor een vakantie terug naar Grant County. Daar wordt ze ongewild geconfronteerd met de verdrinkingsdood van een jonge, mooie studente. De verdachte, een zwakbegaafde jongen en iemand uit haar verleden, pleegt zelfmoord voor Sara hem kan spreken. Op de celmuren zijn met bloed de woorden IK NIET geschreven. Sara vermoedt dat Lena Adams een rol in zijn dood heeft gespeeld en vraagt Will Trent van het Georgia Bureau of Investigation om haar bij te staan. Zijn komst wordt niet door iedereen gewaardeerd en hij stuit bij zijn onderzoek op een muur van stilte. Langzaam ontrafelen Sara en Will een zaak voor explosieve geheimen, maar door de ontdekkingen komen er nieuwe levens op het spel te staan.
  • Karin SlaughterGevallen (vert. van Fallen)
    Wat begint als een normale dag, zal voor Faith Mitchell eindigen in een vreselijke nachtmerrie. Er wordt ingebroken in het huis van haar moeder, een onbekende man wordt vermoord en er vindt een gijzeling plaats. Haar moeder lijkt spoorloos verdwenen…
    Faith gaat op zoek naar de overvallers van haar moeder. Wat was de reden van de overval? Waarom is haar moeder verdwenen? Heeft haar verleden ermee te maken? Jaren terug was Faiths moeder hoofd van een narcoticabrigade die werd opgedoekt vanwege corruptie, waarbij zij als enige werd vrijgepleit. Samen met Will Trent, Amanda Wagner en Sara Linton duikt Faith Mitchell in het verleden van haar moeder, een zoektocht waarbij ook zij zelf groot risico lopen.
  • Karin Slaughter – Criminal
    A woman is found brutally murdered in a sordid Atlanta apartment. Her blood-soaked body bears a chilling similarity to a woman found dead almost 40 years earlier. Soon Special Agent Will Trent finds himself returning to the home he grew up in, and a past that could hold the clue to the killings…
  • Karin Slaughter – Stille zonde (vert. van Unseen)
    Will Trent wordt voor een speciale opdracht ingezet als undercoveragent. Maar zijn onderzoek naar een drugsdealer loop niet als gepland en hij komt er helemaal alleen voor te staan. Vechtend tegen zijn eigen demonen kan hij niet terugvallen op de steun van Sara Linton, de vrouw van wie hij houdt, maar wie hij niet durft te vertellen dat hij zijn leven op het spel zetl
    Sara wordt opgeroepen wanneer een politieagent ernstig gewond is geraakt: het is haar stiefzoon Jared, die in zijn eigen huis is neergeschoten. Sara houdt Lena, Jareds vrouw, hiervoor verantwoordelijk: Lena trekt al een leven lang problemen naar zich toe. Zonder het te weten, raakt Sara betrokken bij dezelfde zaak als Will. Het duurt niet lang tot het gevaar hen aan alle kanten omringt.
  • Carry Slee – Afblijven (de filmeditie)
    Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?
  • Sophie van der StapMeisje met negen pruiken
    ‘Ik ben ziek, heb kanker en ga misschien dood. Maandag begint er een nieuw, onzeker leven voor mij. Vanaf maandag lig ik 54 weken aan het infuus. Dat is het enige zekere dat ik nog heb.’ In 2005 werd bij de toen 21-jarige Sophie van der Stap een ernstige vorm van kanker geconstateerd. Over de 54 weken waarin ze vocht voor haar leven, schreef ze het ontroerende boek Meisje met negen pruiken, dat een groot succes werd en dat ook in Duitsland een bestseller is.
  • Kathryn StockettEen keukenmeidenroman (vert. van The Help)
    In het Mississippi van de jaren 60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.
    Het is 1962 en de 23-jarige Eugenia, door iedereen Skeeter genoemd, besluit een carrière als schrijfster na te jagen. Naar een onderwerp hoeft ze niet ver te zoeken, als op een dag haar vriendin Hilly vertelt over haar missie in alle huizen van blanke gezinnen een apart toilet te installeren voor de zwarte hulp. Hoe meer Hilly gebrand is op deze vorm van segregatie, hoe meer Skeeter twijfelt aan de ‘gewone’ manier van doen. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die als hulp in de huishouding werken.
    De eerste die haar verhaal aan Skeeter durft te vertellen is Aibileen. Ze heeft als hulp al zeventien blanke kinderen opgevoed, maar als haar eigen zoon Treelore verongelukt op zijn werk, kijken de blanke bazen de andere kant uit. Aibileen haalt ook haar vriendin Minny over om Skeeter in vertrouwen te nemen. Minny is al vaker ontslagen dan ze kan tellen, omdat ze haar werkgevers altijd van repliek dient.
    Het boek dat de drie vrouwen schrijven wordt een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop. Hoop voor de zwarte gemeenschap, maar ook hoop voor Skeeter, Aibileen en Minny dat hun dromen niet zo onbereikbaar zijn als ze vreesden.
  • Leonie SwannDe schapen van Glennkill (vert. van Glennkill: Ein Schafskrimi)
    De schapen van Glennkill zijn op zoek naar de moordenaar van hun herder.
    Op een ochtend ligt de Ierse schaapherder George Glenn onbeweeglijk in het gras. Er steekt een schop in zijn borst. George’ schapen zijn ontzet: wie heeft de oude schaapherder omgebracht? En waarom? Miss Maple, het slimste schaap uit de kudde, is geïntrigeerd door de moord.
    Maar hoe vind je als schaap een moordenaar? En als je hem hebt gevonden, wat kun je dan doen? Misschien is het beter om gewoon verder te grazen alsof er niets is gebeurd. Maar de schapen uit de kudde van George besluiten voor gerechtigheid te zorgen. Het toeval wil dat George zijn schapen altijd detectives voorlas en dat ze dus niet totaal onbeslagen ten ijs komen.
    Met hun schapenlogica bijten ze zich vast in het moordonderzoek en ondanks de vele misverstanden zijn ze niet van de wijs te brengen. Langzaam maar zeker komen ze de dader op het spoor. Maar vervolgens staan ze voor het volgende probleem: hoe maken ze dit aan de mensen duidelijk?
  • Charles den TexOnmacht
    In de relatie tussen Ellen en Victor is het stadium van de kleine irritaties ruimschoots gepasseerd. Op een onverwacht moment barst de bom. Een scheiding lijkt onvermijdelijk. Maar dan neemt het lot een gruwelijke wending. Onmacht is een zinderend verhaal over het menselijk tekort. Ieder van ons had er een rol in kunnen spelen.
  • Ruth ThomasVaardigheden voor meisjes (vert. van Things to make and mend)
    Als tieners waren Sally en Rowena onafscheidelijk, maar na hun breuk hebben ze elkaar nooit meer gezien. Nu zijn ze allebei veertig en alleenstaande moeders. Sally heeft een eenvoudige baan als naaister, terwijl Rowena als tolk de hele wereld rondreist. Beide vrouwen koesteren de herinnering aan hun hechte band. Wanneer Sally een prijs wint voor haar borduurwerk komt ze voor het eerst in jaren weer in Edinburgh, waar Rowena op dat moment haar zoon helpt verhuizen. Komt het tot een ontmoeting? En kunnen de oude vriendinnen de pijn uit het verleden achter zich laten?
    Vaardigheden voor meisjes is een prachtig geschreven roman over vriendschap en familiebanden van een van de meest veelbelovende auteurs uit Engeland.
  • Karen Thompson Walker – Wij waren hier – (vert. van The age of miracles)
    Het nieuws kwam op een gewone zaterdag in oktober. Na het nieuws zou het leven nooit meer hetzelfde zijn, maar toch leek er aanvankelijk niets veranderd. De aarde was langzamer gaan draaien. Onmerkbaar. En de vertraging zette door. Elke dag, elke nacht duurde een beetje langer dan de vorige en algauw duurde een etmaal 26, 28, 32 uur.
    De elfjarige Julia en haar familie proberen zich, net als de rest van de wereld, aan te passen aan het nieuwe ritme. De school gaat dicht, mensen worden ziek en de natuur verandert. Is het einde van de wereld naderbij? Men klampt zich vast aan het alledaagse leven en gaat gewoon door – Julia wordt voor het eerst verliefd, haar ouders blijken ook maar normale mensen die ruziemaken en haar opa volgt zijn eigen weg. En iedereen houdt hoop…
  • Sue Townsend – The woman who went to bed for a week
    The day her twins leave home, Eva climbs into bed and stays there. For seventeen years she’s wanted to yell at the world, ‘Stop! I want to get off!’ Finally, this is her chance. Her husband Brian, an astronomer having an unsatisfactory affair, is upset. Who will cook his dinner? Eva, he complains, is attention-seeking. But word of Eva’s defiance spreads. Legions of fans, believing she’s protesting, gather in the street, while her new friend Alexander the white-van man brings tea, toast and an unexpected sympathy. And from this odd but comforting place, Eva begins to see both herself and the world very, very differently…
  • Franca TreurDorsvloer vol confetti
    ’s Winters zijn de zondagen het snelst voorbij. Als de dominee om vier uur de middagdienst afsluit met de zegen voor weer een hele week, vliegen ze alle zeven naar het fietsenhok. ‘Om de poten te breken,’ zegt de vader. ‘Daar komen nog eens ongelukken van.’ Dat zegt hij altijd: ‘Daar komen nog eens ongelukken van.’ Net als: ‘Als je brokken maakt, ik betaal niks hoor.’ Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie. Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.
  • Adriana TrigianiLucia, Lucia (vert. van Lucia, Lucia)
    Lucia Sartori is de enige dochter in een grote Italiaanse familie en de oogappel van haar vader. Het is haar droom om in het New York van na de oorlog carrière te maken in de mode. Ze is echter verloofd met haar jeugdliefde Dante, en zal na haar huwelijk moeten stoppen met werken. Maar Lucia is vastbesloten haar droom te verwezenlijken en verbreekt de verloving, tot grote verbijstering van haar familie.
    Als ze kort daarna valt voor de flamboyante John Talbot, is haar vader daar niet blij mee. Maar opnieuw kiest zij voor haar eigen geluk – en slaat alle waarschuwingen in de wind. Dit keer maakt ze een keuze met verregaande gevolgen.
    In Lucia, Lucia voel je de warmte van Lucia’s Italiaanse familie, die midden in de bedrijvigheid van het New York van de jaren vijftig leeft. Bovenal leef je mee met een vrouw die gelooft dat ze in een wereld vol kansen en beloftes alles kan bereiken.
  • Mary Turner Thomson – De bigamist (vert. van The other Mrs. Jordan)
    Hoe ver zou je gaan om je grote liefde te helpen? Wat zou je doen als je leven gebaseerd blijkt te zijn op een leugen?
    In april 2006 krijgt Mary Turner Thomson een telefoontje dat haar leven op z’n kop zet. Een onbekende vrouw vertelt haar dat zij en Mary’s echtgenoot – ook de vader van Mary’s twee kinderen – al veertien jaar getrouwd zijn en samen vijf kinderen hebben. De bigamist is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van een man die een intelligente, onafhankelijke vrouw manipuleerde, oplichtte en alleen achterliet. Het onthult de werkwijze van een meesteroplichter die vele levens verwoestte. Dat zoiets je zou kunnen overkomen, houdt niemand voor mogelijk. Maar oordeel niet te snel…
  • Suzanne Vermeer – Het chalet
    Annelies en haar man Wim willen graag kinderen, maar het lukt Annelies niet om zwanger te worden. Wanneer Wim in een dronken bui vreemdgaat, is dat voor hen beiden een teken dat ze hun leven drastisch moeten omgooien: ze emigreren naar IJsland om daar een Bed & Breakfast over te nemen. De zaken gaan goed, en na een tijd nodigt Annelies haar hartsvriendin Sara en haar vriend René uit om hun vakantie op IJsland door te brengen. Het weerzien is hartelijk, maar Sara merkt dat er toch nog spanningen zijn in het huwelijk van Annelies. Volgens René komt het omdat de Bed & Breakfast volgeboekt is en Annelies en Wim het druk hebben. Maar Sara weet het zeker: er gebeuren daar vreemde dingen. En dat heeft niet alleen met de gasten te maken…
  • Leen VervaekeDe Jasmijnrevolutie
    Op 17 december 2010 stak een Tunesische jongeman zichzelf uit protest tegen het regime in brand. Die daad had grote gevolgen. Hij groeide uit tot een nationale held en het Tunesische volk vond de moed in opstand te komen. De journaliste Leen Vervaeke is tijdens de Jasmijnrevolutie in Tunesië en gaat de straat op. Ze staat tussen de demonstranten in de Avenue Habib Bourguiba en maakt de val van dictator Ben Ali mee. Ze wordt gastvrij ontvangen bij opstandelingen thuis, ontkomt maar net aan een schietpartij en spreekt met de familie van de jonge held die zichzelf in brand stak. Na haar kennismaking met Tunesië en de Tunesiërs raakt ze verliefd op het land. Ze keert er regelmatig terug en volgt van nabij hoe Tunesië zich met vallen en opstaan omvormt tot een Arabische democratie. Op intelligente, meeslepende en persoonlijke wijze doet deze talentvolle journaliste verslag van een belangrijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis, waarvan nog niemand de afloop kent.
  • Vendela Vida – Waar niemand is (vert. van Let the northern lights erase your name)
    Clarissa draagt een groot verdriet met zich mee: op haar veertiende verdween haar moeder Olivia spoorloos uit haar leven. Nu, jaren later, heeft ze haar leven redelijk op orde: ze werkt bij een filmmaatschappij en is verloofd met haar jeugdliefde. Maar wanneer haar vader overlijdt, wordt het wankele evenwicht dat Clarissa voor zichzelf heeft gevonden ruw verstoord door de ontdekking dat haar vader niet haar biologische vader was. Onmiddellijk gaat ze op zoek naar haar echte vader. Via een omweg vindt ze hem in Lapland en ze mag hem meteen. Met één grote vraag blijft ze zitten: waarom loop haar moeder al haar hele leven weg van degenen die van haar houden? Maar dan wordt de échte, harde waarheid onthuld.
  • Judith VisserStuk
    Elizabeth zit in 4b van het Mercatus College in Rotterdam. Ze wordt door een aantal klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve aan haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje. Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was.
    Dan neemt ze een fatale beslissing…
  • Judith VisserOversteken
    Stel je voor: je wordt wakker naast je geliefde, je draait je naar hem toe – en hij is dood. Dit overkomt Tender, de hoofdpersoon van Oversteken. Van het ene moment op het andere is haar verloofde verdwenen uit haar leven. Alleen in haar dromen kan Tender nog contact met hem maken, hem zien en horen. Daardoor vervreemdt ze van de werkelijkheid, en haar leven verandert radicaal en onomkeerbaar.
  • Simone van der VlugtDe reünie
    De aankondiging van een middelbareschoolreünie zet het leven van Sabine op zijn kop. Deze rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school, liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed.
    Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine die bewuste dag met haar mee naar huis was gefietst…
  • Jet van Vuuren – Hittegolf
    Carla – zijn huidige echtgenote, die hij al ontelbare keren heeft bedrogen. Ruth – zijn halfzus, bij wie hij vroeger een bastaardzoon heeft verwerkt. Ellen – zijn secretaresse, die hij talloze loze beloftes heeft gedaan. Machteld  zijn huidige minnares, die nu zwanger van hem is.
    Paul Frischman is een nationaal bekende society-advocaat. Maar waar deze aantrekkelijke vijftiger minstens net zo om bekend staat, is zijn zwak voor vrouwelijk schoon. Omgekeerd zijn er weinig vrouwen die zijn sexy uitstraling en charmes kunnen weerstaan. Bij bosjes vallen zij ten prooi aan zijn veroveringsdrift, waarna hij hen doorgaans als een blok laat vallen. Totdat één van hen het niet langer pikt en besluit met deze bedrieger af te rekenen…
  • Minette WaltersHet heksenmasker (vert. van The scold’s bridle)
    Een paar dagen nadat ze een overdosis pillen heeft geslikt en haar polsen heeft doorgesneden, wordt Mathilda Gillespie levenloos aangetroffen in bad. Om het hoofd van de dode vrouw zit een metalen kooi, een zogeheten heksenmasker, bizar versierd met brandnetels en madeliefjes. De politie gaat ervan uit dat het hier een geval van zelfmoord betreft. Zelfs Mathilda’s naaste familie neemt het standpunt in dat haar ziekte haar tot deze daad heeft gedreven. Sarah Blakeney is de enige die niet in deze theorie gelooft. Zeker wanneer blijkt dat Mathilda’s dagboeken zijn verdwenen.
  • Minette WaltersNiemandsland (vert. van Acid Row)
    Een niemandsland is het, de achterstandswijk die bevolkt wordt door alleenstaande moeders en hun vaderloze kinderen, en waar opstandige, losgeslagen jongeren de bewonders in hun macht houden. In dit geteisterde gebied gaat de jonge arts Sophie Morrison op bezoek bij een patiënt. Ze weet niet dat ze daarmee het huis betreedt van iemand die bekend staat als pedofiel… en dat het gerucht gaat dat er een klein meisje, Amy, is verdwenen. Voor de buurtbewoners is de link met hun buurtgenoot snel gelegd. Ze organiseren een protestmars, die al snel gigantisch uit de hand loopt. Niemandsland is het verslag van twee dagen van hitte, spanning, misverstanden, misdaad, humor en naastenliefde. De hoofdpersonen moeten dingen doen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden…
  • Michelle WanHet raadsel van de Dordogne (vert. van The Orchid Shroud)
    Mara Dunn en haar vriend Julian Wood krijgen een belangrijke opdracht: het opknappen en herinrichten van een zestiende-eeuws landhuis in de Dordogne. Op een dag vinden hun werklieden een gemummificeerd babylichaampje, ingemetseld in een van de muren. Het kind is meer dan honderd jaar geleden verstikt en in een prachtige geborduurde sjaal gewikkeld. Julian, die orchideeënexpert is, raakt mateloos gefascineerd door het patroon van de sjaal: een zeer accurate afbeelding van een uiterst zeldzame orchideeënsoort waar hij al jaren naar zoekt. Hij en Mara besluiten uit te zoeken wat het verhaal achter de babymoord zou kunnen zijn. Maar dan wordt er een nieuwe moord gepleegd en blijkt de eerste misdaad toch niet zo verjaard te zijn als hij aanvankelijk lijkt.
  • SJ Watson – Voor ik ga slapen (vert. van Before I go to sleep)
    Elke ochtend als Christine wakker wordt, zijn haar herinneringen gewist. Haar geheugen is aangetast door een ernstig ongeluk. Steeds opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Hierdoor is ze volledig afhankelijk van haar man Ben, met wie ze al tweeëntwintig jaar getrouwd is. Dankzij haar dagboek, dat ze op advies van de dokter bijhoudt, ontdekt ze echter dat Ben haar niet alles vertelt.
  • Lauren Weisberger – Chanel chic (vert. van Chasing Harry Winston)
    Emmy, Leigh en Adriana zijn al meer dan tien jaar beste vriendinnen. Nu staan ze op een keerpunt in hun leven. Emmy is vlak voor ze zou gaan trouwen gedumpt door haar verloofde en stort zich met overgave op haar werk: het opzetten van nieuwe restaurants voor een hippe horecaketen. Leigh, redacteur bij een uitgeverij, heeft de ideale vriend, maar als een beroemd auteur haar vraagt hem te helpen, dreigt de relatie met haar vriend spaak te lopen. Adriana is de beeldschone dochter van een supermodel en een rijke vader. Dates te over, maar er is niemand aan wie ze zich wil binden. Haar moeder hamert erop dat het hoog tijd is om een geschikte echtgenoot te vinden. Emmy en Adriana sluiten een pact: ze zullen veranderen wat hun het meest dwarszit. Leigh houdt zich afzijdig, maar al gauw blijkt dat er voor haar het meest op het spel staat.
  • Rianne WitteDonor gezocht
    Als de stoere butch Marit (31) de film “The baby formula” ziet, realiseert ze zich dat lesbische stellen tegenwoordig kinderen kunnen krijgen. Misschien zelfs wel zonder tussenkomst van mannelijk zaad! Een diep weggestopte kinderwens komt boven en schreeuwt om directe vervulling. Haar vriendin Susan (28), een hippe bi die gek is op shoppen, uitgaan en luie zonvakanties, heeft echter niet zo’n haast, zeker niet als duidelijk wordt dat zij zwanger zal moeten worden. Wat volgt is een opmerkelijke deal, een onconventioneel voorstel aan de gynaecoloog, nadere kennismaking met de vader van Susan, een verhuizing naar Texel, een proefkind, de aanschaf van een inseminatiesetje, chantage en vooral veel schema’s om orde te scheppen in de chaos. Waar een kinderwens al niet toe kan leiden…

Plaats een reactie